« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NEMA ODGOVORNOSTI

Žrtve pedofilije razočarane ponašanjem Vatikana

Jasno je kako vrh katoličkih institucija nije kadar preuzeti odgovornost zbog okretanja glave na zlostavljanje djece u Irskoj, poručuju žrtve

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Vatikan

,

Irska

,

zlostavljanje djece

,

katolička crkva i pedofilija

,

Fiona Neary

Žrtve dugogodišnjeg maltretiranja i spolnog zlostavljanja katoličkih svećenika u Irskoj izrazile su u srijedu "duboku razočaranost" ishodom dvodnevnog sastanka pape Benedikta XVI s irskim biskupima u Vatikanu.

"Šokantno je da sustavni propusti katoličkih institucija nisu spomenuti kao važan čimbenik koji je pridonio spolnom zlostavljanju maloljetnika", rekla je glavna direktorica irske udruge Rape Crisis network Fiona Neary, izrazivši "duboku razočaranost zbog propuštene prilike".

"Jasno je kako vrh katoličkih institucija nije kadar preuzeti odgovornost zbog okretanja glave na zlostavljanje djece u Irskoj", dodala je.

Prema priopćenju Vatikana objavljenom nakon dvodnevnih sastanaka, Papa je u razgovorima s 24 irska biskupa "naglasio kako spolno zlostavljanje djece i mladih nije samo gnusan zločin, nego i težak grijeh koji vrijeđa Boga i ranjava ponos ljudskog bića, stvorenog na njegovu sliku".

Termin "gnusan zločin" Benedikt XVI upotrijebio je i u prosincu nakon objave izvješća o tome da je vrh Dublinske nadbiskupije, najveće u Irskoj, prikrivao spolno zlostavljanje katoličkih svećenika nad stotinama djece koje je trajalo desetljećima.

Biskupe je pozvao da poduzmu "konkretne mjere kako bi zacijelili rane zlostavljanih ... i obnovili duhovnu i moralnu vjerodostojnost Crkve".

Maeve Lewis iz udruge One in Four naglasila je kako su uoči odlaska biskupa u Vatikan očekivanja bila velika, ali da su rezultati mizerni.

"Vatikan ne prihvaća ikakvu odgovornost glede vlastite uloge u olakšavanju spolnog zlostavljanja djece već sve prebacuje na irsku Crkvu, uz vrlo neodređene izjave o svojim budućim namjerama", rekla je, naglasivši kako je to "krajnje uvredljivo" za žrtve.

Papini sastanci s irskim biskupima nisu donijeli "ništa pametno, ništa suvislo i ništa novo", ocijenio je aktivist protiv zlostavljanja Andrew Madden. (hina/metro-portal)

17.02.2010. 19:38:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh