« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
POLITIKA I RAKIJA

Palinka izazvala žestoke rasprave u Mađarskoj

Oporbenjaci su zatražili ukidanje zakona koji brani kućnu proizvodnju tradicionalne voćne rakije čemu su se usprotivili vladajući

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ivo Ravlić/Cropix)
Više o

Mađarska

,

domaća rakija

,

palinka

Mađarska vlada napala je u srijedu oporbeni predizborni zahtjev za legalizacijom proizvodnje poznate mađarske voćne rakije palinke u kućnoj radinosti.

Prema sadašnjem zakonu, Mađari koji žele sami proizvesti palinku moraju fermentirano voće odnijeti u licenciranu destileriju. Na svaku litru tako proizvedenog pića plaća se porez od 6,59 dolara.

Viktor Orban, čelnik konzervativne oporbene stranke Fides, provodeći kampanju za parlamentarne izbore u travnju, zatražio je prošli tjedan da se ukine zabrana proizvodnje palinke u kućnim destilerijama.

"Konzumacija alkohola treći je najveći javnozdravstveni problem u Mađarskoj", rekao je novinarima političar vladajućih socijalista Mihaly Kokeny.

"Čini se da najveću oporbenu stranku nije briga za tisuće obiteljskih tragedija uzrokovanih prekomjernim pijenjem alkohola", dodao je.

Ministar poljoprivrede Zoltan Gogos rekao je da bi se, ako se usvoji prijedlog oporbe, ugasile stotine radnih mjesta u ovlaštenim destilerijama.

Unatoč zakonskoj zabrani, u Mađarskoj se bez većih problema može nabaviti domaća rakija. Carinici su prošle godine otkrili 125 ilegalnih, kućnih destilerija. (hina/metro-portal)

17.02.2010. 19:01:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh