« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
MLJAC

Zob - najzdravija žitarica na svijetu

Zobena kaša kakvu mi danas poznajemo nije ni približno ona koju treba jesti - prerađene kaše iz vrećice vrište s polica trgovina i sve su samo ne zdrave

Zobena kaša je najbolji doručak
Zobena kaša je najbolji doručak (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

zob

,

zobena kaša

Zobena kaša, ona prava domaća, nevjerojatno je hranjiva. Ova hrana od cijelog zrna može pomoći pri gubitku težine, obnavlja zalihe zdravog holesterola, pruža odličan izbor vlakana...

No, zobena kaša kakvu mi danas poznajemo nije ni približno ona koju treba jesti - prerađene kaše iz vrećice vrište s polica trgovina i sve su samo ne zdrave. Najzdravije je kupiti zob u zrnu i napraviti kašu uz dodatke po izboru.

Evo zašto je dobro dan početi zobenom kašom:

Jača zdravlje srca - istraživanja dokazuju prednosti zobene kaše za zdravo srce i smanjen rizik od srčanih oboljenja kao što je koronarna bolest srca. Antioksidansi i zdrava vlakna prisutna u zobi čine je odličnim izborom za doručak svima koji trebaju smanjiti razinu lošeg kolesterola.

Pomaže pri regulaciji tjelesne težine - osobe na dijeti imaju problem da stalno osjećaju glad, pa pribjegavaju nezdravim grickalicama. Zobena kaša stvara osjećaj sitosti duži dio dana, a organizam čisti od toksina. Ako za doručak pojedete kašu od kvalitetnog zobenog zrna, nećete biti gladni do ručka.

Potiče rad crijeva - vlakna iz zobi čiste crijeva i podstiču zdravu probavu. Pomažu i poboljšavanju sveukupnog zdravlja gastrointestinalnog trakta tako što omogućavaju pokretljivost crijeva pa se hrana u njima zadržava upravo onoliko koliko je potrebno.

Regulira razinu šećera u krvi - primarno razgradivo vlakno u zobi, poznato kao beta glukan, djelomično se rastvara u vodi kada se proguta, formirajući gustu supstancu u želucu koja ima jako korisna svojstva. Jedna od primarnih prednosti ovog vlakna je njegova sposobnost snižavanja razina šećera u krvi i smanjenje rezistencije na inzulin kod oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Smanjuje rizik od raka debelog crijeva - provedena istraživanja u kojima su sudjelovala dva milijuna Europljana pokazala su da visoka razina dijetetskih vlakana može spriječiti razvoj raka debelog crijeva. Da biste izbjegli ovu opaku bolest, jedite što više zobene kaše.

Snižava krvni tlak - istraživanje je pokazalo da redovno konzumiranje zobene kaše za doručak može imati isti značaj kao i ispijanje lijekova za visok krvni tlak. No, ova je kaša ipak samo pomoćno sredstvo pri liječenju krvnog tlaka, a nikako nije lijek.

09.08.2019. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh