« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
SUPER VIJEST

Znanstvenici s Ruđera sudjelovali u otkriću Higgsova bozona

"Ruđerovci" u CMS-u imaju vodeću ulogu u mjerenju procesa u kojima se stvaraju parovi bozona, ističu s IRB-a

Fotografija vijesti
Više o

Higgsov bozon

,

Božja čestica

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) sudjelovali su u istraživanjima Europskoga centra za nuklearna istraživanja (CERN) koja su dovela do otkrivanja nove subatomske čestice s obilježjima Higgsova bozona, popularno nazvanog "Božja čestica".

CERN je danas potvrdio da je takva čestica uočena, a znanstvenici koji rade na projektima CMS i ATLAS predstavili su rezultate istraživanja, kojima je potvrđeno da se nova čestica raspada na dva fotona što govori da se radi o bozonu, čija je masa 125-126 GeV i čini ga najmasovnijim bozonom, izvijestili su danas s IRB-a.

Nova čestica je konzistentna s očekivanjem za Higgsov bozon, ali znanstvenici ne mogu još sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da se doista radi o dugo očekivanoj "Božjoj čestici".

U CMS istraživanjima sudjelovali su dr. Vuko Brigljević, i dr. Krešo Kadija te znanstveni novaci Senka Đurić, Srećko Morović i Jelena Luetić s IRB-a.

"Ruđerovci" u CMS-u imaju vodeću ulogu u mjerenju procesa u kojima se stvaraju parovi bozona, ističu s IRB-a.

Takvi procesi predstavljaju bitnu pozadinu u potrazi za Higgsovim bozonom i njihovo je precizno mjerenje važan gradivni element te potrage. Znanstveni novaci Senka Đurić i Srećko Morović trenutno završavaju doktorate na prvim mjerenjima takvih procesa, dok je dr. Vuko Brigljević voditelj CMS grupe koja je odgovorna za takva mjerenja.

"Ruđerovci" su sudjelovali u raznim aspektima rada CMS eksperimenta, koji su omogućili ove rezultate. Trenutno je znanstveni novak Srećko Morović jedan od glavnih odgovornih za velik računalni sustav u kojem se odabiru i snimaju izabrani sudari, što je zadatak od ključne važnosti za uspjeh eksperimenta.

Rezultati koji su danas predstavljeni na CERN-u temelje se na podacima prikupljenim u 2011. i 2012. godini, a konačni rezultati bit će objavljeni krajem srpnja.

Sljedeći korak bit će odrediti točnu prirodu čestice i njezin značaj za razumijevanje svemira. Znanstvenici smatraju da bi ova čestica mogla biti ključ za razumijevanje 96 posto svemira, koje je još neotkriveno.

Generalni direktor CERN-a dr. Rolf Heuer izjavio je da će otkriće dovesti do prekretnice našeg razumijevanja prirode.

"Otkriće ove čestice otvara put za nove mnogo detaljnije studije koje zahtijevaju veća statistička mjerenja, a koja će otkriti nova obilježja čestica i baciti novo svjetlo na mnoge tajne svemira", rekao je Heuer.

Ovo povijesno znanstveno otkriće moglo bi biti djelić koji nedostaje u Standardnom modelu (SM) elementarnih čestica - matematički najpreciznijoj teoriji gibanja sustava najmanjih djelića materije - elementarnih čestica. U zadnjih pedesetak godina, više od 30 teorijskih i eksperimentalnih fizičara nagrađeno je Nobelovom nagradom za svoja istraživanja koja su direktno vezana za SM.

Teorijsku postavku o postojanju "Božje čestice" postavili su još 1964. godine fizičari Peter Higgs, Francois Englert i Robert Brout, a potraga za istom odvija se u velikom hadronskom sudaraču čestica - LHC-u, najvećem znanstvenom instrumentu na svijetu, pomoću kojeg znanstvenici rekonstruiraju uvjete koji su vladali u prvim trenucima svemira nastankom Velikog praksa, prije 13.7 milijardi godina.

04.07.2012. 18:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh