« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
SABOR

Ukida se zabrana prosvjedovanja na Markovom trgu

Nadamo se da će se izmjene Zakona o javnom okupljanju obiti o glavu vladajućima, naročito osobi po imenu Radimir Čačić

Eto, još malo i moći ćemo im skakati po glavi :)
Eto, još malo i moći ćemo im skakati po glavi :) (Wikipedia)
Više o

Markov trg

,

prosvjedi

,

Zakon o javnom okupljanju

Nakon osam godina javnost će institucijama vlasti napokon moći poslati poruku koji su joj ciljevi, izjavio je danas ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, predstavljajući u Hrvatskom saboru konačni prijedlog izmjena Zakona o javnom okupljanju, kojim se ukida zabrana prosvjedovanja na Markovu trgu.

Ostojić je podsjetio da je Ustavni su lani ukinuo sporne odredbe Zakona kojima je bivša, HDZ-ova vlast zabranila javno okupljanje na 100 metara od zgrada Sabora, Vlade i Ustavnog suda, čime je zapravo onemogućen prosvjed na Markovu trgu.

Ta se zabrana, napomenuo je, odnosila i na skupine manje od 20 ljudi, iako one ne znače s obzirom na brojnost ne predstavljaju javno okupljanje.

Vlada stoga predloženim izmjenama ponovno dopušta okupljanja na Markovu trgu, ali uz određena ograničenja, za koja je Ostojić rekao kako su u granicama razmjernosti i nužnosti te u skladu s UN-ovom Deklaracijom o ljudskim pravima.

Izmijeni li Sabor zakon kako to predlaže Vlada, javna okupljanja i prosvjedi na Markovu trgu bili bi dopuštena već za desetak dana, pri čemu bi pristup sudionika okupljanja bio ograničen na 10 metara od Sabora i Vlade te 20 metara od Ustavnog suda.

Taj će prostor biti primjereno označen, a javno okupljanje i prosvjed bit će moguć od 8 do 22 sata, dok je broj sudionika ograničen na 1500.

Ostojić je istaknuo da je vremensko ograničenje predviđeno na način da se ne uzurpiraju higijenski i sanitarni uvjeti tijekom okupljanja na Markovu trgu, ali i da se osigura da prosvjednici svoje poruke mogu odaslati u vrijeme dok Sabor i Vlada zasjedaju, odnosno rade.

Opravdano je, naglasio je, i ograničenje u broju sudionika okupljanja, budući da na Markov trg i ne stane više od 1500 ljudi, a organizatorima okupljanja time se, rekao je, omogućava da ako očekuju više sudionika da za prosvjed odaberu neku drugu lokaciju.

U konačni prijedlog uvrštena je i odredba po kojoj se za osobe s invaliditetom i one s teškoćama u kretanju za pristup Markovu trgu osigurana "ruta" kroz Radićevu ulicu te Kamenita vrata.

O zakonskim izmjenama raspravljaju saborski klubovi.


04.07.2012. 13:14:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh