« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina
PREGOVORI

Vlada i sindikati nastavljaju u petak

Postignut je dogovor da za ovu godinu nema isplate božićnica i da za sljedeću ne bi trebalo biti isplate regresa i božićnica

Hoće li sindikati popustiti?
Hoće li sindikati popustiti? (Arhiva)
Više o

Vlada

,

sindikati

,

pregovori

,

božićnica

,

regres

Pregovori Vlade i sindikata javnih službi oko izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) nastavit će se u petak, a u današnjim su pregovorima dvije strane približila stajališta oko neisplate božićnice za ovu godinu, neisplati regresa i božićnice za iduću godinu, smanjenju dnevnice sa 170 na 150 kuna, dok sporan ostaje prijedlog vlade o smanjenju koeficijenta za minuli rad s 0,5 posto na 0,3 posto po godini staža.

"Postignut je dogovor da za ovu godinu nema isplate božićnica i da za sljedeću ne bi trebalo biti isplate regresa i božićnica, to je jedan od načelnih stavova u kojem smo se približili", izjavio je nakon današnjeg, četvrtog kruga pregovora, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

No, sindikatima je neprihvatljiv prijedlog smanjenja koeficijenta za minuli rad sa 0,5 posto na 0,3 posto, pa bi se, dodaje, u sljedećoj rundi pregovora, u petak trebali približiti u tom dijelu.

Ako je sindikatu taj prijedlog neprihvatljiv, uštede onda treba napraviti u nekom drugom dijelu materijalnih prava, kazao je Mrsić dodajući kako će u tom dijelu nastaviti razgovori o prijevozu, naknadi za bolovanje i svim drugim materijalnim pravima.

"Vlada ostaje na svom stajalištu da treba smanjiti postotak za godinu radnog staža sa 0,5 na 0,3 posto, ali ostavlja mogućnost da se u petak dogovorimo o nekim drugim materijalnim pravima", kazao je.

Složili smo se da ćemo dati božićnicu, regres, jubilarnu nagradu i dnevnicu, izjavila je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek ističući kako su strogo kod stanovišta da se plaće ne smiju dirati i da smanjenje koeficijenta od 0,5 posto po godini staža ne dolazi u obzir.

Vlada je napravila time out i izašla s novim prijedlogom - prijevozom. To je dodatak koji državu dođe milijardu kuna godišnje, no radnici će na to teško pristati, kazala je Avberšek dodajući kako najjeftiniji radnički prijevoz košta 360 kuna mjesečno. Uzmimo najnižu plaću pa vidimo koliko je to, da su naše plaće veće lako bi prešli preko toga, ovako je to veliko opterećenje na osobni dohodak, rekla je.

vberšek kaže kako ih je prijedlog vlade o prijevozu začudio, jer je to velika stavka, ali i bolna. No, dodala je kako će se potruditi vidjeti što se u tom prijevoza može promijeniti kako bi se uveo red, da ga stvarno koriste radnici kojima to treba.

To je stavka koje se ne možemo odreći, to je veliko materijalno davanje, ali smo spremni razgovarati i pokušati naći uštedu da bi zamijenili 0,5 posto, odnosno da vlada ne bi poduzela krajnju mjeru - otkazivanje kolektivnih ugovora, kazala je Avberšek.

Mrsić je istaknuo i kako je što se tiče dnevnica svima jasno da bi bilo poželjno da se smanje sa 170 na 150 kuna, kako je vlada predložila da se jubilarne nagrade isplate za one djelatnike koji odlaze u mirovinu, a za druge se ne bi trebale isplaćivati za sljedeću godinu. Za ovu godinu regres i jubilarne se isplaćuju, kazao je.

Mrsić je rekao i kako bi se krenulo i u reviziju sporazuma koji je dio TKU o isplati plaća u javnim službama i predložili da se s isplatom prosvjetnog dodatka koja je trebala krenuti 1. srpnja krene 1. siječnja 2013.

Izvijestio je i da je danas formiran pregovarački odbor za državne službenike i namještenike s kojima će pregovori krenuti idući tjedan, jer njihov TKU ističe 31. srpnja ove godine.

04.07.2012. 21:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh