« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
KRAJ FOBIJAMA

Znanstvenici pronašli lijek za sramežljivost

Hormon oksitocin uskoro bi se mogao pojaviti i u spreju kojim bi se u trenutku mogli riješiti sramežljivosti

Kako ne biti sramežljiv
Kako ne biti sramežljiv (Shutterstock)
Više o

sramežljivost

,

Paul Zak

,

hormon oksitocin

,

seksualna pomagala

,

lijekovi

,

opuštanje

Prirodni hormon oksitocin, koji se luči prilikom seksa, a mladim majkama olakšava postporođajno razdoblje, mogao bi postati novi lijek protiv sramežljivosti.

Znanstvenici su u tom smjeru proveli niz istraživanja, koja su pokazala da oksitocin smanjuje fobije i anksioznost. Rezultati su uistinu ohrabrujući za one koji pokušavaju pronaći siguran i bezopasan nadomjestak alkoholu.

Naime, sramežljivi ljudi često su skloni upotrebi alkohola i opijata, koji im pomažu u suočavanju sa stresnim situacijama. Prema istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji, šest od deset ljudi  je patilo ili još uvijek pati od pretjerane sramežljivosti, a jedna od deset osoba smatra da zbog toga trpi teške životne posljedice. 

Veliki zagovornik oksitocina je Paul Zak sa Sveučilišta Claremont u Kaliforniji, koji tvrdi kako je jedna od njegovih glavnih karakteristika olakšavanje društvenih kontakata te ističe kako kod njegovog korištenja ne postoje nuspojave niti je moguće razviti ovisnost.

Samo jedna manaPrednosti korištenja oksitocina su u tome što ne razvija ovisnost, nema nuspojava te učinkovito rješava simptome. Potencijalna opasnost masovne upotrebe novog lijeka leži u mogućoj zloupotrebi oksitocina kao droge za silovanje.  

Provevši eksperimente na stotinama pacijenata, Zak je ustanovio da oksitocin smanjuje osjećaje brige i  sumnje, koji su ključni elementi u razvitku anksioznosti i depresije.

Neovisno o Zakovom istraživanju, znanstvenici sa Sveučilišta u Zurichu uspjeli su umanjiti simptome ekstremne sramežljivosti kod 120 pacijenata kojima je doza hormona dana pola sata prije no što su bili izloženi kritičnoj situaciji. Australski su znanstvenici već eksperimentirali s primjenom oksitocina u spreju, a jedno istraživanje u New Yorku pokazalo je kako je taj hormon potencijalno vrlo koristan i kod ublažavanja simptoma autizma.

Jedina loša strana masovne upotrebe oksitocina je što bi se mogao zloupotrebljavati kao droga za silovanje, jer podiže osjećaj povjerenja i seksualnu želju.

05.03.2012. 21:44:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Dali
  12.03.2012. 20:46
  Gde se moze nabaviti ovaj lek ili kako vec da nazovem drugo ?
  Jedna mala mana , mada po meni ogromna to Za silovanje , pa
  ja mislim da bolje da umrem od sramote nego da mi tako nesta
  padne u misli . Ja sam inace mnogo sramezljiv, borim se ali vise mi dosadilo
  hocu da zivim opusteno da uzivam u zivotu , bez alkohola , da zivim normalno vise . Zato napisite mi sve o hormonu ljubavi .
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh