« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
KLJUČNO

Znanstvenici otkrili zašto akupunktura ublažava bol

Adenozin je tvar koja olakšava bol, ali je vrlo aktivna i u dubljim tkivima našeg tijela na koje djeluje akupunktura

akupunktura adenozin
akupunktura adenozin (Shutterstock)
Više o

bol

,

akupunktura

,

kineski hakeri

Znanstvenici sa Sveučilišta Rochester otkrili su da molekula adenozin ima ključnu ulogu u djelovanju akupunkture na ljudski organizam.

Istraživanje objavljeno u časopisu 'Nature Neuroscience' usredotočilo se upravo na adenozin, prirodnu tvar koja je poznata po svojoj ulozi u reguliranju sna, po korisnim učincima na srce i pozitivnom djelovanju na upalne procese.

No, adenozin također djeluje i kao prirodni lijek protiv bolova tako što postaje aktivan u koži nakon neke ozljede - potiče živčane signale i olakšava bol slično kao lidokain. Znanstvenici su u ovoj studiji otkrili da je adenozin vrlo aktivan i u dubljim tkivima na koje djeluje akupunktura.

Znanstvenici su tražili učinke akupunkture na periferni živčani sustav, odnosno na živce u našem tijelu koji nisu dio mozga ili leđne moždine. Rezultati istraživanja pokazuju da akupunktura u središnjem živčanom sustavu stvara signale koji potiču mozak da aktivira prirodne lijekove koji ublažavaju bol.

09.06.2010. 00:44:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    09.06.2010. 08:28
    akupunktura se koristi u kini već najmanje 2000 godina, a neki kažu i 4000... isto toliko godina je moderna znanost u zaostatku s obzirom da nam otkriva toplu vodu... a najgore od svega je to što je do nedavno znanost isključivala bilo kakvu mogućnost da akupunktura djeluje... pa vi vjerujte znanstvenicima :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh