« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
MANIPULIRANJE VREMENOM

Znanstvenici imaju tehnologiju za izazivanje pljuskova u pustinji?

Specijalnim ionizatorima tvtrke Metro System International znantsvenici su usred ljeta u suhoj regiji Al Ain uspjeli izazvati kišu

Kišna oluja u pustinji uskoro neće biti stran prizor
Kišna oluja u pustinji uskoro neće biti stran prizor (Shutterstock)
Više o

Abu Dhabi

,

kiša

,

voda

,

Ujedinjeni Arapski Emirati

,

kontrola vremena

,

pustinja

Jesu li znanstvenici korak do otkrivanja načina za stvaranje pljuskova usred pustinje? Čini se da jesu ako je suditi po hvalisanju osnivača švicarske kompanije Metro Systems International čiji su stručnjaci tajno radili za Ujedinjenje Arapske Emirate pod sponzorstvom Šeika Khalife bin Zayeda Al Nahyana.

Bliskoistočni su narodi stoljećima sanjali o tome da pustinju pretvore u tlo pogodno za uzgajanje žitarica i mjesto kroz koje teče voda, a sada im se taj san možda i ostvari.

Prošle godine je u regiji Al Ain uz pomoć tehnologije za kontroliranje vremenskih uvjeta izazvano preko 50 pljuskova i kišnih oluja. Većina tih oluja izazvana je na vrhuncu ljeta kad u spomenutom području kiše uopće nema. Ljudi iz Abu Dhabija ostali su zaprepašteni kišom koju je na mahove pratila katkad tuča i često vjetar i grmljavina.

Znanstvenici su se služili ogromnim ionizatorima kako bi stvorili negativno nabijene čestice koje pak potiču formiranje oblaka. Znanstvenici su se nadali da će ti oblaci pak proizvesti kišu.

Helmut Fluhrer, osnivač spomenute tvrtke, pohvalio se u vrlo povjerljivom videu same tvrtke da su uspješno izazvali padanje kiše. Prema pisanju Sunday Timesa, vjeruje se da je ovo prvi uspješno izvedeni pokus izazivanja kiše tijekom vedrog dana. Istina, ne radi se o prvom pokušaju manipuliranja vremenskih uvjeta. Kina i još neke zemlje koristile su se kemikalijama u svrhu stvaranja oblaka i izazivanja ili sprječavanja kiše.

Ali Metro Systems International je otišao korak dalje i umjesto na kemiju više se oslonio na suvremenu tehnologiju - tvrtka je izgradila po 20 ionizatora na pet lokacija - ionizatori mogu poslati trilijune iona u atmosferu koji mogu potaknuti formiranje oblaka.

Tijekom četiri ljetna mjeseca tipična za to područje ionizatori su uključivani kad je vlaga u zraku dolazila na 30-postotnu razinu ili veću. I dok su prognozeri najavljivali vedro nebo, u Al Ainu kiša je pala čak 52 puta. Projekt su nadzirali stručnjaci iz Meteorološkog instituta Max Planck, jednog od vodećih centara za fiziku atmosfere.

U slučaju da daljnje analize potvrde učinkovitost ionizatora, to će značiti da bi pustinjski dijelovi zemlje barem na Bliskom istoku mogli dobiti vodu, a to je iznimno važno i u ekonomskom smislu uzme li se u obzir činjenica da sustav Weathertec tehnologije švicarske tvrtke godišnje košta oko 6 milijuna funti, a desalinizacija 45 milijuna.

Izgradnja ionizirajućeg sustava stoji oko 7 milijuna funti, a onoga za desalinizaciju oko 850 milijuna. Računica je jednostavna. Ipak, znanstveni krugovi su oprezni - rezultati iz regije Al Ain su delikatni obzirom da je Abu Dhabi obalna država u kojoj može doći do ljetnih pljuskova koji nastaju podizanjem vlage s toplog oceana prije nego je vjetar spusti na tlo.

Međutim, u većini slučajeva kiša je padala ubrzo nakon što su ionizatori uključeni pa ta spoznaja ohrabruje znanstvenike.

03.01.2011. 12:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh