« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
IZA NOVE GODINE

Patite li i vi od postblagdanskog društvenog 'jet laga'?

Blagdani su iza nas i sad nam je vrlo teško ustajati ujutro, pospani smo, nemamo energije, teško se koncentriramo. Saznajte kako izbjeći remećenje bioritma tijekom blagdana

Postblagdanski društveni jet lag
Postblagdanski društveni jet lag (Deviantart)
Više o

umor

,

Božić

,

Nova godina

,

blagdani

,

jet-lag

Božić i Nova godina su iza nas, ali relativno duga blagdanska stanka mnoge od nas će ostaviti u patnjama društvenog 'jet laga'. Naš tjelesni bioritam se nakon spomenutih blagdana remeti zbog čega se manifestiraju simptomi slični onima koji nastaju kada putujemo zrakoplovom u područja drugih vremenskih zona. Uz sve to, nagle promjene raspoloženja kako se blagdani bliže kraju mnoge će ostaviti u negativnim emocionalnim stanjima, a dva tjedna neurednog spavanja kao posljedicu će imati umorne radnike i pomanjkanje radnog elana. Društveni 'jet lag' se manifestira na sljedeći način: još nam je teže ustati ujutro nego inače, osjećamo se mlitavo, iscrpljeno, teško na je zaspati navečer i pospani smo tijekom čitavog dana. Ostali simptomi uključuju probleme s probavom, gubitak teka, poteškoće s koncentracijom, probleme s pamćenjem, nespretnost, općenito se loše osjećamo, nemamo energije, premoreni smo i lako se iživciramo.

Dr. Victoria Revell sa Sveučilišta Surrey rekla je za Daily Mail da „tijekom božićnih blagdana često ostajemo budni do kasno i isto tako ostajemo dugo u krevetu; zbog toga se remeti pravilan rad našeg tjelesnog sata što rezultira sličnim stanjem onome kad putujemo nekoliko vremenskih zona na zapad". Drugim riječima, sad kad je Nova godina iza nas i kad se vraćamo poslu (točnije, oni sretnici koji ga još uvijek imaju) naš će tjelesni sat 'kasniti' pa će nam biti teško ustajati i vratiti se svakodnevnim aktivnostima. „Jedan od načina da uživamo u blagdanskoj sezoni ali da ne dopustimo da nam tjelesni sat zakasni je taj da bez obzira na to što ne radimo uvijek ustajemo u neko razumno vrijeme", savjetuje dr. Revell.

03.01.2011. 09:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh