« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
NADA ZA OBOLJELE

Znanstvenici blizu otkrića lijeka za AIDS?

Preliminarni rezultati pokazuju kako je koktel novih lijekova u stanju smanjiti broj virusa sa nekoliko milijuna po mililitru krvi na 50 u svega nekoliko tjedana primjene

Više o

AIDS

,

HIV

,

HIV zaraženi

Znanstvenici koji rade na otkrivanju lijeka za AIDS izrazili su veliko zadovoljstvo postignutim napretkom različitih istraživanja na sastanku Međunarodnog društva za AIDS u Rimu.

Istraživači i liječnici vjeruju kako su blizu razvoja antiretrovirusnog lijeka koji će revolucionarizirati tretiranje virusa HIV-a, na način da će budući lijek biti u stanju u potpunosti zaustaviti njihovo umnažanje.

Preliminarni rezultati pokazuju kako je koktel novih lijekova u stanju smanjiti broj virusa sa nekoliko milijuna po mililitru krvi na 50 u svega nekoliko tjedana primjene. Liječnici vjeruju kako će to značiti da, ukoliko ne prestanu uzimati lijekove na svoju ruku, osobe zaražene HIV-om biti u stanju doživjeti i duboku starost, poput ljudi koji nisu zaraženi.

Ipak, bez obzira na to koliko su efikasni u držanja razine virusa niskom, antiretrovirusni lijekovi još uvijek nisu u stanju potpuno izliječiti oboljelu osobu. Znanstvenici tvrde da je uzrok tomu dvojak.

Prvo, jedan dio virusa uvijek se nastanjuje u stanicama mozga i limfnim čvorovima koje ih štite od suvremenih lijekova, zbog razloga koji nam još nisu potpuno jasni.

Drugi je razlog taj da se virus povremeno prestane replicirati i postane neaktivan. Budući da antiretrovirusni lijekovi mogu prepoznati samo aktivne viruse, u svom neaktivnom stanju virus je imun na uništenje. Zbog kombinacije ova dva razloga, u tijelu zaraženih uvijek ostane mali broj virusa koje lijekovi jednostavno ne uspiju uništiti.

Sve ovo već duže vrijeme znanstvenike koji istražuju AIDS dovodi do frustracije. Ipak, nova saznanja s konferencije nude nadu da će se ovo možda promijeniti u budućnosti. Istraživači tvrde kako su blizu otkrivanju načina na „probude" neaktivne viruse i na taj način dopuste lijekovima da ih unište.

Iako još niti jedna studija nije u potpunosti uspjela probuditi sve neaktivne viruse u tijelu ispitanika, razmjenom podataka i iskustava sa kolegama iz cijelog svijeta, znanstvenici vjeruju da bi se i to uskoro moglo promijeniti.

Nažalost, do konačnog lijeka preostaje još i pronaći način kako uništiti viruse koji su se nastanili u mozgu i limfnim stanicama, ali većina znanstvenika iznimno je optimistična te vjeruju da će se kroz sljedećih nekoliko godina pronaći rješenje za oba problema. Nakon toga, samo je pitanje vremena kad će se proizvesti prvi potpuni lijek za ovu smrtonosnu bolest.

06.08.2011. 20:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh