« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
NEGATIVNI TRENDOVI

Porast broja povremenih pušača među tinejdžerima u SAD-u

Istraživači su utvrdili da je broj povremenih pušača među američkim tinejdžerima porastao sa 67,2 posto u 1991. na 79,4 posto u 2009. godini

Fotografija vijesti
Više o

cigarete

,

ovisnost o pušenju

,

pušenje maloljetnici

Usprkos višegodišnjem trendu pada broja teških ovisnika o cigaretama među srednjoškolcima u SAD-u, broj mladih ljudi koji povremeno puše opet je u porastu, prenosi Hina.

Istraživači su utvrdili da je broj povremenih pušača među američkim tinejdžerima porastao sa 67,2 posto u 1991. na 79,4 posto u 2009. godini dok je broj teških ovisnika pao sa 18 na 7,8 posto.

Istraživanje koje je provedeno među oko 15 tisuća tinejdžera definira granicu teške ovisnosti kao pušenje 11 ili više cigareta dnevno, umjereno pušenje šest do 10 cigareta i blagu ovisnost kao pušenje jedne do pet cigareta dnevno.

"Širom zemlje vidimo novi fenomen" kaže Terry Pechachek koji je sudjelovao u istraživanju Centra za kontrolu bolesti.

"Smanjenjem dostupnosti cigareta, njihovim cijenama, politikom zabrane pušenja i promjenom svijesti u javnosti o rizicima sve je manje teških ovisnika", kaže on, no upozorava na opasnost pretpostavke da je umjereno pušenje dugoročno sigurnije.

"Važno je upozoriti da povremeno pušenje i stalno pušenje manjeg broja cigareta još uvijek nosi znatne zdravstvene rizike", kazao je Pechachek, koji ističe kako se čini da se stvara nova vrsta pušača prilagođavanjem uvjetima zabrane pušenja i promjenama stajališta društva prema pušenju.

07.08.2011. 12:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh