« Iza ogledala
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
MISTERIOZNO PISMO

Znanost na pragu otkrivanja velike zagonetke 20. stoljeća - Vojnich manuskripta

Bizaran slijed simbola, mapa i brojeva izazivao je svijet znanosti posljednjih 100 godina

Fotografija vijesti
Više o

Tajna

,

Voynichev rukopis

,

alkemija

,

zagonetka

,

Voynich manuskript

No sada, zahvaljujući metodi datiranja pomoću radioaktivnog izotopa ugljika, istraživači su konačno počeli otkrivati tajne Voynich manuskripta, najzagonetnijeg rukotvorine tog tipa u svijetu. Po prvi je put otkriveno da je napisan u ranom 15. stoljeću, skoro 100 godina ranije nego se prije pretpostavljalo. I dok znanstvenici još nisu u stanju utvrditi cjelokupno značenje teksta, njegovo datiranje velik je korak u otkrivanju točnog sadržaja.

Ono što je poznato zvuči kao radnja iz filma Da Vincijev kod. Naime, manuskript je otkrio trgovac rijetkim knjigama, Wilfrid Voynich u gradiću Villa Mondragone blizu Rima 1912. Posljednjih 18 godina svog života pokušavao je odgonetnuti značenje biljaka, krugova i ljudi koji se mole fontani mladosti, no umro je prije nego je dovršio zadatak.

Manuskript je u međuvremenu prošao kroz ruke mnogih znanstvenika koji su zaključili kako se radi o nekom obliku jezika, premda nisu znali njegovo značenje. Posljednji su ga proučavali znanstvenici sa Sveučilišta Arizona koji su otkrili njegovu točnu starost.

"Smatram da je manuskript prozor u vrlo interesantan um. Čini se kako obrađuje teme vezane uz alkemiju, a tajnovitost je osobina koja se često dovodi u vezu s njom", dodaje dr. Greg Hodgins koji je vodio projekt.

12.02.2011. 22:51:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Crozona
    13.02.2011. 00:37
    Nitko nema blage veze o Vojničevom manuskriptu, očito je da se radi o vrlo čudnom i tajanstvenom pismu koje ne pripada ljudskoj rasi.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh