« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
SJAJNO!

Život i rad za hrvatske državljane u Ujedinjenom Kraljevstvu

Život i rad je moguć za hrvatske državljane u UK, iako su pravila i ograničenja nametnuta u ime imigracijskih propisa koji se moraju poštivati

Živite i radite u Londonu
Živite i radite u Londonu (Arhiva)
Više o

posao u EU

,

posao u inozemstvu

,

Global Accounting Solutions

,

posao u Velikoj Britaniji

Ulaskom u Europsku uniju 1.srpnja ove godine Hrvatska je postala 28.-om članicom europske obitelji, samim time, nove mogućnosti i prednosti joj žele dobrodošlicu na mnogim vratima duž "starog kontinenta" zvanim Europa. No neće na sva vrata biti lako ući i ostati kao što već možemo pretpostaviti, no "gdje ima volje, ima i načina" rekla bi stara engleska poslovica. Dakle, život i rad je moguć za hrvatske državljane u UK, iako su pravila i ograničenja nametnuta u ime imigracijskih propisa koji se moraju poštivati kako bi se moglo živjeti u skladu sa zakonom zemlje i njenim ljudima.

Prema tom zakonu, od 1.srpnja 2013. hrvatski državljani mogu ući u UK bez vize, ali moraju pokazati osobnu iskaznicu prilikom ulaska u zemlju. Preporučljivo je da se svi hrvatski državljani registriraju sa imigracijskom agencijom Home Office, te u većini slučajeva sa poreznom upravom Her Majesty's Revenue and Customs (HMRC) do 3 mjeseca od datuma njihova dolaska. Hrvati imaju pravo živjeti i raditi u UK bez vremenskog ograničenja, ali je potrebno zauzimanje statusa koji se mora ostvariti unutar ta 3 mjeseca od datuma dolaska, kao : radnik, student, samodostatna osoba, te samozaposlena osoba.

Da bi bio zaposlen kao radnik, hrvatski državljanin mora biti visoko kvalificirana osoba, odnosno vlasnik radne dozvole (ovaj status je u slučaju kada određeni poslodavac sponzorira određenu osobu zbog njenih sposobnosti i znanja) ili oslobođen od ograničenja na osnovi da ovisi o članu obitelji koji već posjeduje registracijski certifikat (Yellow ili Blue card).

Kao student, hrvatski državljanin ima pravo raditi do 20 sati tjedno tokom studija te bez ograničenja za vrijeme praznika. No prije svega, prvo se treba prijaviti kod UK Border Agency da bi dobio studentsku registracijsku karticu koja mu omogućuje rad tokom studija. Pojedinci koji odluče studirati u UK, u mogućnosti su podnijeti zahtjev za studentsku potporu Student maintenance grant u iznosu od 3000£ godišnje, kao vladinu potporu prema dnevnim i životnim troškovima studenta. Student maintenance grant nije pozajmica, te se stoga ne treba isplatiti natrag. Hrvatski studenti u UK su isto tako u mogućnosti podnijeti zahtjev za studentsku pozajmicu Student loan u iznosu oko 8000£ godišnje. Ova pozajmica je beskamatna, i treba se isplatiti natrag tek nakon završetka studija i samo u slučaju ako se u poslu počinje zarađivati više od 22000£ godišnje.

Biti samodostatna osoba znači imati dovoljno vlastitih novčanih sredstava za život u UK, samim time,ne biti na teret vlade UK te istovremeno posjedovati sveukupno zdravstveno osiguranje.

Posljednje, ali ne i najmanje važno,najviše previđena prilika za rad je ona na osnovi samozaposlenja. Dakle, hrvatski državljanin može doći u UK, te na temelju zakona Europske unije, može uspostaviti posao kao samostalni trgovac. Samostalni trgovac ne treba dopuštenje od imigracijskih vlasti za obavljanje svoje djelatnosti, sve dok može dokazati da je uključen u aktivnosti samozaposlenja, odnosno da radi svoj posao i ima svoje klijente. Uz navedeno, samostalni trgovac se samo treba registrirati za broj osiguranja National Insurance Number (NIN) sa Jobcentre Plus-om, i za porezni broj Unique Tax Reference (UTR) sa HM Revenue and Customs.

Treba napomenuti da je u razdoblju od 2007-2013 više od 100 000 rumunjskih i bugarskih državljanina došlo u UK na osnovi samozaposlenja, te su na taj način bili u mogućnosti da žive i rade u zemlji. Od 2012. mnogi od tih Bugara i Rumunja koji su došli 2007. dobilo je priliku, po pravilima Europske unije, da se prijave za stalno prebivalište te britansko državljanstvo.

Pored radnih prilika i mogućnosti, postoje i korisne strane kao što su pravo na podnošenje zahtjeva za socijalne naknade u UK poput kredita onima sa malim prihodima, naknada za stanovanje, dječjeg doplatka, naknada za rodilje i dr. Zatim, pravo pristupa besplatnim javnim školama te pravo za podnošenje zahtjeva za Child care cost - državnu subvenciju koja pokriva dio ili cijelu naknadu za usluge vrtića. Djeca roditelja koji žive i rade u UK, imaju pravo na dječji doplatak čak i ako žive u Hrvatskoj, pod uvjetom dokaza da koriste usluge vrtića ili škole te da ne primaju dječji doplatak u Hrvatskoj. Kada je riječ o zdravstvenim uslugama, hrvatski državljani koji su doselili u UK imaju pravo na besplatan pristup zdravstvenom sustavu National Health Services (NHS), te se mogu prijaviti za liječnika u svom lokalnom medicinskom centru, uz priloženje svoje osobne iskaznice te dokaza o adresi prebivališta u UK. Kod plaćanja najma za život, hrvatski državljanin ima pravo podnijeti zahtjev za stambenu olakšicu koja pokriva do 70% mjesečnog novčanog iznosa najma.

Na kraju, nakon 5 godina života u UK, u skladu sa ograničenjima i provođenjem statusa, uz uživanje korisnih strana navedenih olakšica, hrvatski državljanin će imati pravo podnijeti zahtjev za dokument stalnog prebivališta, te godinu dana nakon primitka ovog dokumenta pravo za podnošenje zahtjeva za britansko državljanstvo.  

Za sve informacije pogledajte portal tvrtke Global Accounting Solutions, a možete posjetiti i specijalizirani portal za hrvatsku zajednicu u Velikoj Britaniji www.croatiansuk.co.uk gdje ćete naći i potrebne kontakte.

Sve informacije možete dobiti i na sljedećoj adresi:

Ana Jantolić
Global Accounting Solutions
anajantolic@global-accounting-solution.co.uk

04.09.2013. 11:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh