« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
ŠTO ĆE NASA OTKRITI?

Život bi mogao nastati bez vode i povoljne atmosfere

NASA je uzbudila javnost nakon otkrića koje sugerira da postoje vanzemaljski oblici života, pa čak i na Zemlji

Sve je više dokaza kako je svemir prepun planeta koji podržavaju neki oblik života
Sve je više dokaza kako je svemir prepun planeta koji podržavaju neki oblik života (Shutterstock)
Više o

svemir

,

NASA

,

otkriće

,

izvanzemaljski život

,

planete

Otkriće bi moglo potvrditi teoriju bića iz "sjene", koja egzistiraju u tendemu s "običnim" životom na Zemlji, te u područjima za koja se prije smatralo kako ne podržavaju mogućnost života. "Život kakav ne poznajemo" mogao bi čak preživjeti na nepovoljnim planetima, te se razviti u inteligentna bića poput ljudi ako i kada se uvjeti poboljšaju. Na konferenciji za medije, istraživači će najvjerojatnije predstaviti otkriće mikroba koji mogu opstati u uvjetima u kojima se prethodno smatralo da su nemogući za razvoj života.

Već je pronađena bakterija na dnu jezera Mono u nacionalnom parku Yosemite, koje je inače bogato arsenom, spojem obično otrovnim za sve poznate oblike života. Ipak, bakterija koristi arsen kao način preživljavanja, a ova sposobnost podržava pretpostavke da sličan život postoji na drugim planetima koji nemaju povoljnu atmosferu. Dr. Lewis Dartnell, astrobiolog iz Centra za planetarne znanosti u Londonu objašnjava: "Ako ti organizmi koriste arsen u svojem metabolizmu, to demonstrira kako postoje oblici života koji funkcioniraju prema potpuno drugačijim principima. Oni jesu vanzemaljci, ali ti vanzemaljci mogu biti i na našoj planeti."

Vjeruje se kako će NASA-ino otkriće potvrditi postojanje drugog oblika života koji postoji u tandemu, te prije i nakon što inteligentni život procvjeta na planetima diljem svemira. Temelji se na sve većem vjerovanju kako je svemir bogat vanzemaljskim životom, ali u obliku koji se ne prepoznaje automatski kao život.

Znanstvenici također procjenjuju kako život u nekom obliku postoji na milijardama planeta nalik Zemlji u svemiru. Obično se radi samo o bakterijama, dok inteligentan život poput našeg brzo prolazi te postoji samo dio vremena. Prošli je mjesec studija otkrila kako je svemir prepun planeta koji su sposobni podržavati izvanzemaljski život. Nakon proučavanja zvijezda sličnih Suncu, astronomi su otkrili da skoro svaka četvrta ima male, stjenovite planete poput našeg. Mnogi od njih sadrže tzv. "Goldilock" zone - regije u kojima uvjeti nisu ni prehladni, ni pretopli za tekuću vodu i vjerojatno život.

02.12.2010. 17:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh