« Život
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
FORA

Žene su zimogroznije od muškaraca

Ako ste vani i sunce počne zalaziti, žene su uvijek te koje će se prije požaliti da im je hladno

Žene se vole zagrijati
Žene se vole zagrijati (Arhiva)
Više o

žene

,

hladnoća

,

muškarci

,

zimogroznost

Znate one scene kad hodate u zalazak sunca s dragom i skidate svoju jaknu (ili što već imate na sebi) i prebacite je preko njenih leđa? E pa, to je dobra fora i vrlo kavalirski, ali zapravo je jednostavna - ženama je hladnije nego muškarcima!

Naime, vjeruju da su žene evoluirale i da intenzivnije osjećaju hladnoću jer to razdvaja spolove i sprječava sukobe parova.

Otkrili su da je ista osobina prisutna kod mnogih ptica i sisavaca, pri čemu ženke preferiraju ugodno i toplo gnijezdo ili jazbinu, dok muškarcima zima ne smeta toliko.

"Muškarci i žene različito osjećaju temperaturu. Ta razlika nije nastala da bismo se s partnerima svađali oko grijanja, nego upravo suprotno. S evolucijske točke gledišta, cilj je natjerati par da se malo udalji jedno od drugoga kako bi svatko mogao uživati ​​u miru i tišini", rekao je dr. Eran Levin sa Sveučilišta u Tel Avivu.

Kod ptica selica mužjaci zimu provode u hladnijim područjima nego ženke.

A ženke šišmiša imaju tendenciju skupiti se u ugodnom kutu, dok se mužjaci vole širiti u prozračnim prolazima. Kod mnogih sisavaca mužjaci više vole sjenu, a ženke sunce ili se mužjaci penju na vrhove planina, dok ženke ostaju u dolinama.

Studija objavljena u časopisu Global Ecology and Biogeography dodaje da odvajanje mužjaka i ženke smanjuje natjecanje oko resursa u okolišu i drži podalje mužjake koji mogu biti agresivni i ugroziti bebe.

20.09.2022. 13:02:07
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    20.09.2022. 17:40
    Meni je proljeće i ljeto naj
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh