« Život
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
OPREZNO

Što može uzrokovati rak?

Rak je pojam za veliki broj bolesti uzrokovanih abnormalnim rastom stanica u određenim dijelovima tijela

I biološki sat vas može zeznuti...
I biološki sat vas može zeznuti... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

Rak

,

bolest

Naš životni stil i naša prehrana igraju ključnu ulogu kad je u pitanju smanjivanje rizika od razvoja raka. Istraživači vjeruju da se mora istražiti ne samo što jedemo, već i kada jedemo, piše Times of India.

Prema studiji koji su proveli istraživači s Instituta za globalno zdravlje u Barceloni, vrijeme kad jedemo također može određivati tko je u većem riziku od razvoja raka. Istraživači su otkrili da ljudi koji regularno jedu nakon devet navečer i ne ostave barem dva sata nakon jela prije nego što odu na počinak su u većem riziku od dobivanja raka - u postotku to iznosi 25 %.

Zašto se to događa?

Biološki sat određuje i regulira ciklus spavanja i budnost i ponavlja se svakih 24 sata i poznat je kao dnevni ritam. Ako biološki sat vašeg tijela pravilno funkcionira, od 21 sata nadalje, vaše tijelo bi se polako trebalo pripremati za počinak, a ne postati aktivnije, što se može dogoditi nakon jela.

Uloga sna

Međunarodna agencija za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije (IARC) 2007. godine zaključila je da je smjenski rad koji uključuje cirkadijalni poremećaj, što je bilo kakva promjena u obrascu spavanja, vjerojatno kancerogen za ljudi, što znači da ovaj čimbenik ima potencijal izazvati rak.

Kao što je spomenuti, tjelesni sat slijedi ciklus od 24 sata koji kontrolira kada se budimo, naš apetit, tjelesnu temperaturu i naše raspoloženje. Svaki njegov poremećaj povezan je s povećanim rizikom od raka.

Drugi rizični faktori za razvoj raka

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, konzumacija duhana i alkohola, nezdrava prehrana, manjak fizičke aktivnosti i zagađenje zraka su rizični faktori za razvoj raka.

19.09.2022. 16:22:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    19.09.2022. 17:38
    Pesticidi u hrani
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh