« Žene
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
UDAHNI I BROJ DO 10

Žene su sve više bijesne i agresivne

Pretrpan živtni i dnevni rapored i konstantna očekivanja koja je teško zadovoljiti pretvaraju žene ili u iznimno agresivne osobe ili depresivce

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

žene

,

ljutnja

,

bijes

,

agresivnost

U posljednje vrijeme razina bijesa i ljutnje kod žena je u drastičnom porastu, najviše zbog zbijenog životnog i dnevnog rasporeda. Ali postoje načini da se problem riješi prije nego izmakne kontroli. Nekako se čini da muški izljevi bijesa u društvu prolaze kao nešto sasvim normalno i prihvatljivo, dok se žene, nakon što otvore ispušni ventil, često osuđuje i kritizira. Dobar primjer za to su tučnjave među djecom u školi - kad se potuku dječaci, to se na neki način smatra normalnim ponašanjem ovisno o dobi, ali kad se djevojčice počupaju odmah se diže možda i pretjerana panika (nasilje među djecom treba uvijek shvaćati ozbiljno, op. a.). Prema posljednjim statističkim izvješćima od Australije do Kanade jasno se vidi kako je postotak žena uhićenih zbog kućnog nasilja porastao za 11 posto u posljednjih deset godina; uhićenih žena zbog nasilnih zločina porastao je za 40 posto u odnosu na svjetsko stanje iz 2005. Fenomen pojačane agresivnosti među ženama sve je uočljiviji i na cestama i gradskom prometu.

>> Bijes je dobar za zdravlje?

Stručnjaci vjeruju da je glavni krivac za to činjenica da žene imaju sve više odgovornosti i da ih se sve više pritišće - i kod kuće i na poslu, jednostavno svugdje.

Žene moraju raditi puno radno vrijeme, obavljati sve kućanske dužnosti i voditi brigu oko djece i još pored toga svega očekuju se da izgledaju savršeno, objašnjava Meghann Birks, stručnjakinja u području kontrole bijesa iz Melbournea u Australiji. Obzirom da većina žena bijes drži u sebi stvari se eventualno samo još više pogoršaju. „Nije ženstveno kada se žena naljuti. Prihvatljivije je kad muškarci izgube kontrolu nad sobom", rekla je Birks za Daily Telegraph opisujući stav današnjeg društva. Ona dodaje kao skupljanje bijesa u sebe znači da će jednog dana morati izaći van i to najčešće u situacijama kad je najmanje potrebno. S druge strane, neki stručnjaci vjeruju da je učestalost nasilja na televiziji jedan od glavnih uzroka za povećanje bijesa među ženskom populacijom. U SAD-u je količina nasilja nad ženama koje se prikazuje na televiziji u posljednjih pet godina poraslo za 120 posto, rekla je Birks, napominjući da je upravo ta učestalost pridonijela formiranju stava da su nasilje i bijes prihvatljive pojave.

Birks kaže da se katkada depresija definira kao „bijes usmjeren unutra". Kad žene ne znaju kako se nositi s vlastitim emocijama, često bijes preusmjeravaju u same sebe, što može voditi do depresije, objašnjava stručnjakinja. Uz sve to, ako svoj bijes iskaljujete na djeci, to može imati pogubne posljedice. „Djeca ne shvaćaju da vas nisu ona razbjesnila. Sve što vide je da netko viče na njih. Zatim upijaju te emocije i počinju razmišljati kako je to ispravan način reagiranja kad je netko uzrujan."

>> Kako kontrolirati iznenadne napade bijesa?

Međutim, prema riječima dr. Vesne Grubacevic, kliničke hipnoterapeutkinje specijalizirane za probleme bijesa, nema ništa loše u tome ako katkada zaista jesmo ljuti. Ako nas je netko povrijedio namjerno ili izdao, na primjer. Važno je samo razlikovati te dvije vrste bijesa, odnosno situacije u kojima je prikladno reagirati ljutnjom i u kojima nije.

Ako nemate kontrolu nad sobom, najbolje je obratiti se stručnjaku. Ali možete učiniti još nešto. Razinu ljutnje i bijesa često određuje i to kako se ponašate prema vlastitom tijelu, upozorava Birks: „Puno aditiva i šećera može vas učiniti uznemirenima i ljutima. Nedovoljno vježbanja također može biti jedan od uzroka."

>> Emocionalni 'makeover': pretvorite negativnu energiju u pozitivnu

Većina ljudi, a naročito žene, kaže da osjeća bijes jer misli kako nema kontrolu nad životom. Ali Birks savjetuje da, koliko god to zvučalo klišeizirano, u situacijama kad osjećamo navali bijesa trebamo napraviti korak unazad prije bilo kakve reakcije, zatvoriti oči duboko udahnuti i brojati do deset - to zaista pomaže da bolje promislite o situaciji i odgovarajućoj reakciji. Možda je najvažnije od svega shvatiti da je bijes beskoristan, dodaje Birks: „Ako vam netko prepriječi put automobilom i vi zbog toga čitav sat provedete osjećaju ljutnju zbog toga, jedina osoba kojoj nanosite štetu ste vi sami."

„Razmišljate o bijesu kao da bacate užareni komad ugljena na nekoga: opeći ćete svoje prste, a osoba koju ste gađali će najvjerojatnije proći neozlijeđena", savjetuje Birks.

A evo kako možete saznati imate li problema s bijesom:

  • Često u svakojakim situacijama reagirate na način da psujete, verbalno zlostavljate, vičete ili pribjegavate nasilju
  • Teško opraštate ljudima
  • Okruženi ste ljutim ljudima
  • Previše ste samokritični
17.07.2010. 21:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh