« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
ČUVAJTE SVOJE SRCE

Žene su sve podložnije srčanim bolestima

"Vremena su se promijenila, vodi se sjedeći način življenja, ženski hormonski make-up se također izmijenio a sve to ih je učinilo podložnijima srčanim bolestima", tvrdi indijski kardiolog

Čuvajte svoje srce
Čuvajte svoje srce (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

žene

,

srce

Promjena životnog stila, stres, slab metabolički profil i tako dalje čimbenici su koji mlade i žene srednji godina čine sve podložnijima srčanim bolestima, uvjeravaju kardiolozi. „Ranije se smatralo da su žene te koje su manje izložene riziku od srčanih problema. Međutim, vremena su se promijenila, vodi se sjedeći način življenja, ženski hormonski make-up se također izmijenio a sve to ih je učinilo podložnijima srčanim bolestima", kazao je V. Hariharan, stariji konzultant i kardiolog iz bolnice Indraprastha Apollo iz New Delhija, a citiraju ga tamošnji mediji. „Pretilost, kontracepcija, pušenje, stres, nezdravo hranjenje sve su to stvari koje su odgovorne za srčane bolesti muškaraca i žena", kazao je Hariharan na skupu u sklopu kampanje Milijardu srca što kucaju" u sklope koje su se okupila školska djeca i studenti kao znak podrške borbi za širenje svijesti o srčanim problemima.

„Žene između 15 i 45 godina, a to je period u kojem su sposobne rađati, sve više postaju sklone srčanim tegobama", dodao je Hariharan, a to potvrđuju i podatci Centra za istraživanje globalnog zdravlja iz kojih se vidi da su srčane bolesti, naročito u Indiji, među vodećim uzrocima smrti u urbanim i ruralnim sredinama.

Uz sav posao (koji se manje-više obavlja uglavnom sjedeći) i rokove koji se moraju poštivati, malo tko još stigne razmišljati o zdravlju srca. A svi bismo trebali! Činjenica je da broj srčanih bolesnika raste. Činjenica je da su pacijenti sve mlađi. Činjenica je i da to ne mora biti tako. Naravno, ako svakodnevno budete pratili nekolicinu jednostavnih smjernica koje možete pronaći ovdje.

Više o očuvanju zdravlja srca možete saznati u našim člancima:

>> Čak i malo vježbanja čini čuda za zdravlje vašeg srca

>> Bavite se yogom za zdravlje svojeg srca

>> Seks je dobar za zdavlje srca, čak i nakon infarkta

05.02.2011. 14:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh