« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
NEKA VAM NE BUDE TEŠKO

Pazite na svoje srce svaki dan

Nije teško činiti dobro srcu, ali mnogi za to često nemaju vremena. Ipak, isplati se potruditi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

savjeti

,

srce

Uz sav posao (koji se manje-više obavlja uglavnom sjedeći) i rokove koji se moraju poštivati, malo tko još stigne razmišljati o zdravlju srca. A svi bismo trebali! Činjenica je da broj srčanih bolesnika raste. Činjenica je da su pacijenti sve mlađi. Činjenica je i da to ne mora biti tako. Naravno, ako svakodnevno budete pratili nekolicinu jednostavnih smjernica:

Pet na dan. Jedite najmanje pet porcija svježeg voća i povrća (tijekom i između obroka) za zdravije srce.

Smanjite sol. Pokušajte koristiti što manje soli tijekom obroka, naročito večere, ako želite izbjeći hipertenziju. Idealno je konzumirati jednu čajnu žličicu na dan.

Kad već morate piti pobrinite se da ne uzmete više od dva pića na dan ako ste muškarac, odnosno jednog pića ako ste žena.

Hodajte. Ovo je najbolja i potpuno besplatna vježba za zdravlje srca. Sa svakim korakom kojeg napravite smanjujete rizik od srčanih bolesti i čuvate normalno stanje kardiovaskularnog sustava.

Ne izbjegavajte stepenice. Kako se vi penjete tako će se vaš tlak spuštati.

Pozdravite se s cigaretama. Brojni su oni koji prestaju s pušenjem - tako što umru od raka pluća. Zar ne volite vlastito srce i pluća?

Znajte svoje brojeve. Prvi korak prema očuvanja zdravlja srca je otkrivanje u kakvom ste stanju trenutno. Zato je važno da imate uvid u brojčane vrijednosti vašega zdravlja - šećer, tlak, lipidi, itd. Redovito idite na liječničke preglede i testirajte se  kako biste otkrili postoji li rizik od srčanih problema. Poželjno je barem jednom godišnje otići na sistematski pregled.

Počnite polako. Vježbanje ili neka tjelesna aktivnost jednostavno su neizostavni. To ne znači nužno dva sata znojenja u teretani. Krenite lagano, s 30 minuta tjelesne aktivnosti - dva puta po 15 minuta ili tri puta po deset minuta. I nemojte vježbati odmah nakon obroka ni kad j prevruće odnosno kad je zrak jako sparan i vlažan. Uvijek se zagrijte prije vježbanja i istegnite nakon toga.

Nemojte robovati vagi. Važno je imati dobar odnos težine i visine, ali je važnije zdravo jesti i redovito vježbati.

Bake su znale najbolje. Nema dana a da se ne pojavi neka nova, uspješna, revolucionarna dijeta. No ona koju su preporučali naši stari je najbolja - jedite zdravo i pravilno (redovito).

Šećer baš i nije sladak. Ako imate dijabetes, čuvajte se i držite njegovu razinu u krvi pod kontrolom. Ne zaboravite da je najbolji način za trošenje šećera vježbanje. Pacijenti s dijabetesom su skloniji srčanim problemima, naročito žene.

15.03.2010. 09:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh