« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
gen nr2b na steroidima

Hobbie-J najpametniji miš na svijetu

Želite li živjeti u svijetu u kojem samo bogati mogu dati sebi i svojoj djeci još više prednosti u odnosu na ostale ljude?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (www.sciencedaily.com)
Više o

eksperiment

,

štakor

,

miš

,

genetske modifikacije

Najpametniji štakor na svijetu sposoban je pamtiti određene objekte i do tri puta duže od ostalih štakora, sposoban je izići iz bilo kojeg labirinta. Bar tako tvrdi njegov "otac", znanstvenik koji mu je još dok je bio embrij ubrizgao genetski materijal koji je povećao moć gena Nr2b čija je funkcija kontroliranje ritma komunikacije između moždanih stanica.

Autori eksperimenta uvjereni su da će isto biti moguće primijeniti i na ljudima. Donosi li nam budućnost ekstra pametne štakore i ljude zahvaljujući genetskim manipulacijama?

Otkriće je objavio profesor Joe Tisen s Medical Collegea iz Georgije a općeniti pregled donosi engleska novina Independent. Logično, odmah se počeo komentirati etički aspekt eksperimenta. David King, direktor organizacije Human Genetics Alert, kaže da se time samo pokazalo koliko je važno kontrolirati tehnologiju vezanu za genetske modifikacije.

"Želimo li zaista živjeti u svijetu u kojem bogati mogu dati sebi i svojoj djeci još više prednosti u odnosu na ostale ljude?" - pita se King.

Potrebno je biti iznimno opreznim svaki put kad se priča o prenošenju takve vrste tehnologije sa životinja na čovjeka. Ipak, postoje i oni koji u ovom eksperimentu vide nadu za mnoge ljude koji pate od Alzheimera i raznih vrsta demencije.

Štakor je nazvan Hobbie-J prema jednom crtanom liku iz Kine i nije prvi Tisenov eksperiment te vrste, ali je prvi koji pokazuje da se može poboljšati pamćenje određenih sisavaca što bi moglo značiti da je otkriće primjenjivo i na ljude.

Naravno, postoje i oni koji smatraju da je čovjeku potrebno da određene stvari zaboravlja. John Hardy sa University Collegea iz Londona kaže da previše zapamćenih stvari može "prepuniti hard-drive ljudskog mozga" čime ne bi bilo mjesta za nove informacije.
22.11.2009. 19:04:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh