« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
E, DAA ...

Žene na dijeti jedu iste količine hrane, samo pojačavaju osjećaj krivnje

Dijete mogu donijeti puno dobra, no treba biti svjestan i njihovih loših strana

Mijenjajte filozofiju prehrane, a ne količine
Mijenjajte filozofiju prehrane, a ne količine (Shutterstock)
Više o

dijeta

,

zdrava hrana

,

niskokalorična dijeta

,

visokokalorična hrana

,

osjećaj krivnje

Dijete će ponovno preplaviti naslovnice medija, kao i uvijek u proljeće. Nakon zimske hibernacije, blagdanskih prejedanja i manjka kretanja, svi u proljeće ulazimo s viškom kilograma koje treba skinuti.

Novo istraživanje nizozemskih stručnjaka dalo je uvid u loše posljedice dijeta, jer je pokazalo da žene zapravo ne smanjuju količine hrane koju konzumiraju, nego povećavaju osjećaj krivnje nakon jela. 

U istraživanju je čak 45 posto mladih djevojaka priznalo da je na dijeti, a većina je to napravila tako da si je zadala restrikcije u prehrani čime su se, zapravo, lišile uživanja u hrani i povećale osjećaj krivnje nakon svakog zalogaja. 

Testiranje je provedeno na način da su žene glumile kušačice hrane, grickajući pomalo visoko i nisko kaloričnu hranu, a nakon toga su ispunjavale upitnik o osjećaju krivnje, stavovima prema hrani, emocijama te učestalosti dijeta i brizi o hrani.

Rezultati su pokazali da su žene koje su često na dijeti pojele jednak broj kalorija kao i one koje se ne opterećuju time, no za razliku od druge skupine, "dijetašice" su imale vrlo snažan osjećaj krivnje za svaki visokokalorični zalogaj.

Upravo su osjećaj krivnje stručnjaci proglasili glavnim razlogom za neuspjeh dijeta, jer se zapravo nije radilo o kvalitetnim promjenama u načinu prehrane nego pokušaju dobivanja rezultata u vrlo kratkom vremenu, što je nemoguće.

Stoga, ako imate višak kilograma nakon zime, promijenite filozofiju ishrane umjesto da si zadajete zadatke koje ne možete ispuniti.

03.03.2013. 09:17:37
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Vanesa
    03.03.2013. 12:26
    Kako god, mrzim dijetu, najviše mrzim ovaj period kada se treba pripremiti za ljetnje vrijeme. Mislim da sam našla put za mršavljenje ali ga svejedno mrzim ;)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh