« Žene
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
POSLUŠAJTE

Žene koje prestanu pušiti do 40. živjet će devet godina duže

Rizik od prerane smrti raste ovisno o broju cigareta koje dnevno popušite kao i o dobi kada ste počele pušiti

Počnete li prije 15., rizik od raka je užasno velik
Počnete li prije 15., rizik od raka je užasno velik (Arhiva)
Više o

pušenje

,

prestanak pušenja

,

duljina života

,

štetnost

,

preuranjena smrt

Prestanak pušenja uvijek je pametna stvar, a ženama koje puše preporučuje se da to naprave prije 40. godine, jer će u tom slučaju živjeti devet godina dulje od onih koje nastave pušiti.

Istraživanje je objavio britanski Lancet, a obuhvatilo je 1.2 milijuna Britanki koje su praćene tijekom petnaest godina, od 1996. do 2011. godine.

U istraživanju su žene stare od 50 do 65 godina ispunjavale upitnik o načinu života i zdravstvenom stanju u razmacima od tri godine. Dvadeset posto sudionica bile su pušačice, 28 posto su prestale pušiti prije početka istraživanja, dok 52 posto ispitanica nije nikad pušilo.

Prema rezultatima istraživanja, pušačice žive prosječno 11 godina kraće od onih koje nisu nikad pušile, a kod njih je rizik smrti prije navršene 70. godine 24 posto veći, za razliku od nepušačica koje imau 9 posto rizika da umru prije tog rođendana.

Pokazalo se i da žene koje su prestale pušiti prije 40. godine života u prosjeku žive 9 godina dulje, a ako prestanu prije 35. i cijelo desetljeće.

Rizik od prerane smrti raste ovisno o broju cigareta koje dnevno popušite kao i o dobi kada ste počele pušiti, a najveći rizik za rak pluća imaju žene koje su propušile prije 15. godine.

27.10.2012. 14:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh