« Seks
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
na vagi

Žene koje piju antibebi pilule lošije prolaze kod muškaraca

Istraživanja pokazuju da oralni kontraceptivi utječu na izbor partnera u oba smjera, kao i na seksualnu motivaciju

(Corbis)
Više o

kontracepcijska pilula

,

kontracepcija

,

farmaceutska industrija

,

menstrualni ciklus

,

izbor partnera

Dr. Alexandra Alvergne i Dr. Virpi Lummaa s britanskog Sveučilišta u Sheffieldu pišu kako su prijašnja istraživanja pokazala da preferencije pri izboru seksualnih partnera variraju tijekom menstrualnog ciklusa. Tako za vrijeme ovulacije žene preferiraju muževnije muškarce koji su genetski različiti u odnosu na njih.

Kontracepcijska pilula „mijenja hormonalno stanje menstrualnog ciklusa oponašajući trudnoću", što sprječava ovulaciju. Posljedično, žene koje uzimaju pilule pokazuju slabije ili nikakve preferencije prema muževnosti u crtama lica i glasu. Također ih više privlače muškarci koji su im genetski sličniji. Autori članka objavljenog u časopisu Trends of Ecology and Evolution predviđaju da bi pilula tako mogla utjecati na konačan izbor partnera, a time i na reproduktivni uspjeh žene.

To nije sve - izbor partnera poremećen je i u suprotnom smjeru. U situacijama kada su okruženi različitim ženama, muškarci preferiraju žene koje ovuliraju, tako da su one koje uzimaju oralnu kontracepciju zakinute u odnosu na ostale.

Američki su istraživači uspoređivali zaradu žena koje plešu u krilu tijekom različitih faza menstrualnog ciklusa. Žene koje piju kontracepcijske pilule zarađivale su ravnomjerno tijekom cijelog mjeseca, dok su ostale za vrijeme ovulacije zarađivale 20 dolara više po večeri.

Psihologinja Frances Quirk sa Sveučilišta James Cook kaže da žene koje uzimaju oralnu kontracepciju često pokazuju smanjenu želju za seksom. „Žene koje ovuliraju puno će vjerojatnije pokazati seksualnu proaktivnost."

Istraživači upozoravaju da rezultate istraživanja treba uzeti sa zrnom soli jer su često utemeljena na subjektivnoj procjeni i malom uzorku, a medicinski i društveni doprinos kontracepcijske pilule ne može biti zanemaren. Ipak, rezultati upućuju na potencijalne probleme koje bi trebalo dodatno istražiti kako bi se izbjegle dugoročne negativne posljedice. Autori smatraju kako bi farmaceutska industrija trebala provesti velika istraživanja kako bi se točno utvrdile nuspojave.

09.10.2009. 10:03:57
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Jovanka
    19.04.2010. 21:51
    Sta da radim ako me bude puno bolelo...da prekinem ili nastavim ? hoce li to promeniti odnose izmedju mog decka i mene?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh