« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
PIJETE LI GA?

Zeleni čaj i antioksidansi - razbijanje mitova

Antioksidanti su lovci na slobodne radikale koji, ako ih ima u velikim količinama, štete organizmu. No nije dobro da se unište baš svi slobodni radikali

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

zeleni čaj

,

antioksidansi

,

slobodni radikali

U posljednje vrijeme puno je članaka i istraživanja o korisnosti zelenog čaja i njegovih antioksidansa, ali oni nisu tako bezazleni kao što se općenito misli. Zato ako ste među onima koji piju ogromne količine zelenog čaja, naročito nakon vježbanja, trebali biste znati nekoliko stvari.

Konzultant i stručnjak za makrobiotičku prehranu Shonaali Sabherwal rekao je za novine TOI (Times of India) kako postoji nekoliko mitova o korisnim antioksidansima. Oni su ustvari hranjive tvari koje se nalaze u onome što jedemo i koje usporavaju ili sprječavaju oksidacijska oštećenja u našem tijelu.

Kad naše stanice koriste kisik proizvode slobodne radikale, svojevrsni nusproizvod tog prirodnog procesa, koji mogu izazvati određena oštećenja u organizmu. Većina zdravstvenih problema je izravno ili neizravno povezana s ovim štetnim djelovanjem. Antioksidansi pak djeluju kao lovci na slobodne radikale i na taj način štite organizam od oštećenja.

Najčešći antioksidansi su vitamin A i karotenoidi koje nalazimo u mrkvi, tikvicama, brokuli, slatkom krumpiru, rajčicama, breskvama i marelicama, zatim vitamin C kojega ima u limunu, naranči, grejpu kao i u lisnatom povrću, jagodama i rajčici. Dodajmo još i vitamin E kojega ima najčešće u orašastim plodovima, sjemenkama, cjelovitim žitaricama, kvalitetnom biljnom ulju, lisnatom povrću i tako dalje.

Drugi antioksidansi često nose naziv fitokemikalije i tu spadaju flavonoidi ili polifenoli iz soje, crvenog vina, nara, pa likopen iz rajčice i proizvoda od nje i iz lubenice pa lutein iz tamnog zelenog povrća poput špinata i brokule. Zatim su tu lignani iz sjemenki leće i zobene kaše, ječma i raži.

Nema sumnje da antioksidansi mogu biti dobri za nas, ali nešto ipak treba razjasniti. Jedan od mitova je da antioksidanse nalazimo samo u voću, povrću. to nije istina. Antioksidanse nalazimo u orašastim plodovima, sjemenkama, cjelovitim žitaricama, sva živa bića ih proizvode kako bi se zaštitila od štetnih UV zraka ili drugih elemenata iz sredine u kojoj žive. Antioksidansa ima u mlijeku i mliječnim proizvodima, mesu, jajima.

Drugi mit je da svi slobodni radikali moraju biti uništeni. To nije sasvim nužno. Katkada trebamo te radikale. Oni se oslobađaju tijekom procesa oksidacije u organizmu i potrebni su nam jer i oni štite tijelo. Problem nastaje kad ih ima previše.

Treći mit je taj da antioksidanse najbolje upijamo ako ih uzimamo nakon vježbanja i to u obliku nadomjestaka hrani. To uopće nije istina. Ako vježbate da biste izgubili koji kilogram, antioksidanse biste trebali uzimati preko prave hrane, ne preko nadomjestaka ili antioksidansima obogaćenih umjetnih tvari.

Vježbanjem povećavate razinu slobodnih radikala, ali i oksidaciju. No vježbanje istovremeno u vašem tijelu potiče odgovarajuću fizičku i emocionalnu reakciju na oksidaciju. Zato ako nakon vježbanja uzimate veću količinu antioksidansa ometate prirodan proces koji se zbiva u tijelu i smanjujete njegove pozitivne učinke.

Na kraju, svakako pijte zeleni čaj jer ima mnogo prednosti, ali pobrinite se da vaša prehrana bude raznovrsna i umjerena, temeljena na cjelovitim žitaricama, povrću, voću i ribama. Izbjegavajte namirnice koje su umjetno obogaćene antioksidansima.

12.09.2014. 16:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh