« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
PAZITE LI NA SEBE?

Zdravstveno samoubojstvo - kako ga činimo svaki dan

Zdravlje zahtijeva dugoročno brigu i pogled daleko u budućnost. Zato je baš sad pravo vrijeme da promijenimo sve loše životne navike

Pazite li na svoje zdravlje?
Pazite li na svoje zdravlje? (Deviantart)
Više o

lifestyle

,

zdravlje

,

vježbanje

,

životni stil

,

loše navike

Zdravstveno samoubojstvo je poput duge i polagane torture tijekom koje žrtva vjeruje da postoji spas, a li u biti ga nema. Eto, zato je važno da vodite brigu o vlastitom zdravlju. možda toga niste ni svjesni, ali neke navike koje uzimamo zdravo za gotovo su upravo ključni elementi spomenutog mučenja. te navike vas mogu potaknut na zdravstveno samoubojstvo. Navest ćemo ih šest:

Sutra je novi dan

Pogledajte ovaj video. Možda vas inspirira da zaboravite na mrežu izgovora, opravdanja i razloga zbog kojih se ne krećete i ne vježbate. Prezaposleni ste? Prezauzeti ste? Nema zdravije navike od vježbanja. Pogledajte video još jednom.

Ja bih pizzu

Često preskačete salate zbog pizze ili tjestenine? možda vam se u tom trenutku baš jela pizza i možda se baš sad zbog toga osjećate super, ali dugoročno gledano, ovakva praksa nije dobra. Zašto? Zato što ćete patiti od nedostatka vitamina i minerala. Povrće i salate moraju biti dio svakodnevne prehrane.

Vjerujete svemu što pročitate

Prosječan potrošač svakodnevno je bombardiran tisućama poruka iz medija o tome kako bi trebao izgledati (a ne izgleda). Možda nevino prebacujete listove novina, surfate internetom ili mijenjate Tv kanale kad vam pozornost odjednom privuče neko „super novo ulje za mršavljenje", neke „super nove tablete protiv nakupljanja kilograma" i tako dalje. međutim, razmislite o sljedećem: koliko oglašivača vam je reklo da pojedete malo špinata ili dobre stare mrkve? Ni jedan! Zato nemojte vjerovati svima i u sve. Dobro se informirajte.

Previše posla, malo igre

Previše posla nije dobro već kontraproduktivno. Istraživanje koje je provela tvrtka Air New Zealand pokazalo je da putnici koji se vrate s godišnjeg odmora svoju produktivnost povećavaju za čak 82 posto. Pored toga, ti su putnici bolje spavali nakon putovanje i zabave. Dakle, usporite, nađite vremena za sebe, odmarajte i prije svega zabavljajte se što je više moguće.

Ista vježba, drugačiji rezultati?

Ako dugo vježbate istom rutinom i primijetite da ste dobili koji kilogram, vrijeme je da unesete neke novitete u vježbanje. Što su vježbe raznovrsnije to je bolje. miješanje vježbi je važno, naročito u dugoročnom smislu, jer se tijelo tako neće naviknuti na jednoličnost. to znači da će vježbanje biti produktivnije i manje naporno. Miješanjem vježbi razbudit ćete i zaspale mišiće, ali ćete si povećati i motivaciju.

Pije kao riba, jede kao ptica

Ovo je klasična pogreška koju čini većina ljudi, osobito žene koje prvo,  jedu gotovo ništa, a drugo, kalorije nadomještaju putem alkohola: većina njih je vjerojatno previše mršava, lako se napije i ne trebamo biti genijalci da bismo shvatili kako će ih takvo ponašanje koštati zdravlja. Ne unose dovoljno proteina, minerala, vitamina ni masnoće i time riskiraju osteoporozu i druge poremećaje.

17.04.2011. 15:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh