« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
NAVALITE

Mango - za kožu bez prištića

Mango je prepun vitamina A koji je najbolji prijatelj kože

Mango
Mango (Deviantart)
Više o

ljepota

,

mango

,

koža

Mango je bogat izvor beta karotena (vitamina A) koji je snažan antioksidans. Pored učinka pomlađivanja, vitamin A ima nevjerojatan učinak i na akne ili prištiće. Beta karoten je nutrijent bez kojeg koža ne može. U tijelu se konvertira u vitamin A i toliko je važan da ga dermatolozi često propisuju u obliku krema za izravno nanošenje na problematičnu kožu. Vitamin A je najbolji prijatelj kože i njegov nedostatak može rezultirati obješenošću, otvorenim porama, aknama i prištićima na licu, leđima pa i nogama. Redovitom konzumacijom manga koža e revitalizira, postaje meka i dobiva prirodni sjaj. Mango čisti pore. Pored same pulpe i koža voća je dobra jer sadrži alfa-hidroksi kiseline, a može upotrijebiti i za eksfolijaciju.

Na primjer, trljajte kožu manga po koži lica nekoliko minuta. Tako ćete izgladiti kožu lica i pomladiti je. Mango zaista ima revitalizirajuće djelovanje. Nadalje, vitamin C u ovom voću potpomaže formiranje kolagena koji kožu čini čvrstom.

Zdravstvene koristi

Mango je pun vlakana, ima malo kalorija i natrija. Već smo spomenuli vitamine A i C, no tu su još i vitamin B, kalij, kalcij, željezo i tako dalje. Fenoli i nekolicina enzima iz manga imaju ljekovito i antikancerogeno djelovanje. Ti isti sastojci reguliraju stanje šećera u krvi i poboljšavaju opći imunitet. na primjer, vitamin B3 i B kompleks jačaju kosu. Enzim mangiferin čini čuda za kožu. nažalost, o mangu je kazano i napisano puno proturječnosti. Nutricionisti često ponavljaju da mango nema mnogo masnoća u sebi, ali zaboravljaju da to voće snižava kolesterol i da predstavlja bogati prirodni izvor šećera. Voće sadrži mnogo triptofana koji pomaže u stvaranju hormona sreće serotonina. Rekli smo već da mango sadrži željezo pa baš zato ne bi bilo loše da ga jedu trudnice i anemične osobe.

17.04.2011. 13:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh