« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
ISTRAŽIVANJE

Zdravlje žene odlično štiti Omega 3

Bolest od koje žene najviše strahuju, rak dojke, nije na prvom mjestu najsmrtonosnijih ženskih bolesti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Omega 3

,

riba

,

srčani udar

,

žensko zdravlje

Veliko istraživanje danskih znanstvenika ustanovilo je da žene koje jedu puno ribe imaju veliku šansu izbjeći bolesti od kojih žene najčešće umiru, a to su srčani i moždani udar. Znanstvenici su istraživali vezu između količine unosa Omege 3 i pojave bolesti srca na više od 48.000 žena. 

Pratili su ispitanice više od osam godina i utvrdile da žene koje ne jedu ribu imaju trostruko veći rizik da dožive moždani ili srčani udar. 

"Omega 3 je izuzetno važan sastojak koji tijelo ne proizvodi samo i zato se mora konzumirati uglavnom preko ribe," rekao je jedan od autora. 

Omega 3 masne kiseline na više načina štite srce. Smanjuju razine triglicerida u krvi, upalu krvnih žila, čine krv manje ljepljivom i opskrbljuju srce dovoljnom količinom krvi. 

Poznato je desetljećima da je riba dobra za zdravlje, ali je danas malo teže odrediti koja je riba zdrava, s obzirom na to da je tlo (pa samim ti i vode) sve zagađenije. 

Za one koji ne vole ribu, ili 
teško mogu nabaviti svježu ribu, dobra alternativa mogu biti kapsule. 
Nadomjesci na bazi ribljeg ulja se smatraju vrlo zdravim i prošle godine su se našli u prvih pet proizvoda koje preporučuju stručnjaci.
26.02.2012. 15:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh