« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
NEMA DO TRČANJA

Nintendo Wii ne zadovoljava dječju dnevnu dozu fizičke aktivnosti

Aktivne video igrice, poput virtualnog tenisa, boksa ili plesa, nisu dovoljne da dijete ostvari potrebnu dnevnu količinu fizičke aktivnosti

Fotografija vijesti
Više o

djeca

,

video igre

,

nintendo wii

,

fizička aktivnost djece

Virtualni boks, tenis i ples uz video igricu ipak možda nisu dovoljno da dijete ostvari potrebnu dnevnu količinu vježbanja, objavljeno je u jednoj novoj američkoj studiji, javlja Hina.

Istraživači s medicinskoga fakulteta Baylora u Houstonu u Teksasu zaključili su da djeca koja imaju tzv. aktivne video igrice na Nintendovoj konzoli Wii ipak ne vježbaju ništa više nego ona koja se video igricama igraju dok sjede na kauču.

Neki istraživači nadali su se da će aktivne video igrice biti alternativa igri vani i sportu, te da će nadomjestiti barem neke fizičke aktivnosti potrebne djeci, osobito onoj koja žive u nesigurnim četvrtima pa igra vani nije uvijek moguća.

"Očekivali smo da će igranje video igrica voditi do znatnog povećanja fizičkih aktivnosti u djece", kaže Tom Baranowski koji je s kolegama sudjelovao u istraživanju u Bayloru.

Ali to se nije dogodilo, kaže. "Iskreno, šokirani smo što je sve ostalo potpuno isto".

78 sudionika dobilo je konzolu Wii. Polovina je dobila 'aktivnu' igru, poput igre Wii Sports ili Dance Dance Revolution-Hottest Party3, a druga je polovina dobila 'neaktivnu' igru poput Disney Sing-It Pop Hits ili Super Mario Galaxy. Na pola studije objavljene u časopisu Pediatrics, sva su djeca, u dobi od devet do 12 godina i teža od prosjeka, dobila pravo da izaberu drugu igru iz iste kategorije.

Istraživači su djecu pratili 13 tjedana, provjeravali su im razinu fizičke aktivnosti.

Pokazalo se da djeca iz aktivne skupine ostvare 25 do 28 minuta umjerene ili žustre fizičke aktivnosti, a djeca iz 'neaktivne' skupine od 26 do 29 minuta na dan.

Nije bilo razlike ni u vremenu provedenome u laganoj fizičkoj aktivnosti ni u vremenu mirovanja.

Baranowski ne može objasniti znači li to da djeca jednostavno ne troše previše energije na aktivne igre ili kompenziraju tako da se manje 'troše' u ostatku dana.

Nintendo nije komentirao, a drugi istraživači kažu da iako igranje aktivnim igricama nije kompenzacija za pravu vježbu, bolje je od nevježbanja.

28.02.2012. 14:07:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh