« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PAZITE NA KOSTI

Zdravije je trčati bos nego u tenisicama

Iako tenisice stopalima pružaju potporu i zaštitu, istraživanja pokazuju da štetno djeluju na naše kukove, koljena i gležnjeve

(Wikipedia)
Više o

zdravlje

,

tenisice

,

trčanje

Sljedeći put kad obujete svoje tenisice za trčanje, dva puta razmislite hoćete li i koliko u njima trčati. Naime, istraživanje Sveučilišta u Coloradu i Sveučilišta u Virginiji objavljeno u časopisu PM&R (The journal of injury, function and rehabilitation) pokazalo je da trčanje u tenisicama vrši puno veći pritisak na kukove, koljena i gležnjeve nego trčanje bez ikakve obuće, pa čak i hodanje u visokim potpeticama.

U istraživanju je sudjelovalo 68 zdravih mlađih odraslih ljudi koji nikad nisu imali problema s ozljedama kostiju i koji redovito trče barem 24 kilometra tjedno u tenisicama koje se mogu kupiti u većini trgovina sportske obuće. Trčali su u tenisicama ili bosi na pokretnoj traci za trčanje sa sustavom za analizu pokreta.

Rezultati su pokazali da je trčanje u tenisicama povećalo uvrtanje kukova, koljena i gležnjeva. Osim toga, pokazala su se i neuobičajeno velika povećanja u unutrašnjoj rotaciji kukova i savijanju koljena.

Iako tenisice vrlo dobro podupiru i štite stopala, povećavaju opterećenje kukova, koljena i gležnjeva, vjerojatno zbog povišene pete i dodatnog materijala pod tabanima. Stručnjaci kažu da su takva povećanja rotacije kostiju još veća nego prilikom hodanja na visokim potpeticama.

Autori studije dodaju da bi cilj novog dizajna obuće trebao biti smanjenje takvog uvrtanja, a da se ne izgube pozitivne funkcije obuće.

05.01.2010. 18:16:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh