« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
SAVJETI

"Zdrave" namirnice gore od slatkiša

Važno je zapamtiti da niti jedna hrana nije 'zdrava' ili 'nezdrava' sama po sebi

Ne, ovo nije tako dobro kao što se čini...
Ne, ovo nije tako dobro kao što se čini... (Arhiva)
Više o

hrana

,

zdravlje

,

zdrava hrana

,

slatkiši

Evo šest "zdravih" namirnica za koje dijetetičari kažu da mogu biti gore za vaše zdravlje od slatkiša.

Energetske pločice - energetske pločice pronašle su posebno mjesto među ljudima koji brinu o zdravlju, djelomično zahvaljujući svojim reklamnim kampanjama koje prikazuju slike sportaša. Iako mnogi vjeruju da fit način života i energetske pločice idu ruku pod ruku, ova hrana ima tamnu nutritivnu podlogu. Kad okrenete pločicu i pročitate podatke o hranjivim vrijednostima, mogli biste se šokirati kada vidite nevjerojatno visoke postotke ugljikohidrata i masti.

Granola - kada pomislite na zdrave žitarice, granola vam vjerojatno odmah padne na pamet. Iako mnogi proizvođači o ovoj namirnici razmišljate kao o zdravoj alternativi ostalim slatkim žitaricama za doručak, mnoge vrste granola koriste različita ulja za povezivanje žitarica koje se zatim zaslađuju šećerom.

Nemasni preljev za salatu - salata se rijetko spominje u istoj rečenici kao slatkiš, pogotovo kada se govori o zdravoj prehrani. Ono što ide na vrh salate čini veliku razliku, ali nažalost, mnogi nemasni preljevi za salatu nadoknađuju razliku u okusu s visokim šećerom i niskom kvalitetom masti.

Pločice od žitarica - žitarice imaju lošu nutritivnu reputaciju s dobrim razlogom - mnoge verzije ove osnovne namirnice prepune su šećera. Iako određene žitarice od cjelovitog zrna možda neće nanijeti istu vrstu nutritivne štete, vjerojatno ih ne vidite u obliku žitnih pločica. Promovirane kao brzi zdravi doručak, neke od vodećih žitarica pronašle su svoj put u obliku pojedinačno pakiranih pločica. Iako marketing za ove žitne pločice izgleda prilično zdravo, nemojte se zavarati.

Smrznuti jogurt - ako ste željeli poslužiti zdravi desert pa ste se dvoumili između slatkiša i smrznutog jogurta, smrznuti jogurt se čini kao očigledan izbor. Marketing koji okružuje ovu namirnicu, predstavlja ju kao zdravu alternativu klasičnom desertu unatoč velikoj količini šećera i masti koja se nalazi u svakoj porciji.

Sušeno voće - možda nikada niste pomislili da bi voće moglo biti štetnije od slatkiša. Međutim, sušeno voće predstavlja niz problema, posebno u usporedbi s nečim poput bombona od tvrdog voća. "Iako se voće općenito smatra zdravom hranom, sušeno voće često ima puno šećera i kalorija. Također je obično manje veličine, zbog čega ga je lako pojesti puno više nego svježeg voća, što može pridonijeti debljanju". Umjesto da se okrenete suhom voću odlučite se za cijelo voće koje je jednako zgodno kao i suho voće, poput jabuka ili banana.

Ako se pitate znači li sve ovo da više nikada ne možete uživati ​​u jedenju ove hrane kako biste neometano živjeli zdravim načinom života - razmislite ponovno. To nije slučaj. Kada je riječ o smišljanju kako napraviti najpametniji, najzdraviji izbor za svoju prehranu, Best nas podsjeća na ono što je najvažnije u tom planiranju.

17.01.2023. 11:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh