« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
MLJAC

Zdrava prehrana donosi dobro raspoloženje

Voće i povrće čini nas sretnim ljudima, pokazalo je zanimljivo istraživanje novozelandskih znanstvenika koji su našli vezu između hrane i zadovoljstva životom

Višestruka korist od zdrave prehrane
Višestruka korist od zdrave prehrane (Arhiva)
Više o

hrana

,

zdrava prehrana

,

dobro raspoloženje

,

raspoloženje

,

dopamin

,

karotenoidi

Zdrava prehrana dobra je za fizičko zdravlje, to znaju svi, a novo istraživanje provedeno na Novom Zelandu pokazalo je da postoji povezanost između konzumacije povrća i voća i zadovoljstva životom.

Ispitanici koji su svaki dan jeli povrće i voće imali su već nakon dva tjedna veću razinu pozitivnih emocija, kreativnosti i znatiželje, a uz to su bili više zainteresirani za razne aktivnost te su pronalazilu svhu života bez ikakvog problema.

>> Hrana koja popravlja raspoloženje >>

Zaključak znanstvenika je jednostavan - prehrana izravno utječe na zadovoljstvo i sreću osobe, a kako ovo nije prvo istraživanje s takvim rezultatima, vrijedi napraviti određene promjene u prehrani.

Naime, većina povrća i voća sadrži visok udio vitamina C koji sudjeluje u proizvodnji dopamina, tzv. hormona sreće.

>> Kako hranom poboljšati raspoloženje >>

Vrlo sličan rezultat dobili su i znanstvenici s Harvarda koji su ustanovili povećane razine optimizma kod ljudi koji jedu puno voća i povrća, a taj su učinak povezali s razinama karotenoida u krvi.

Karotenoidi su spojevi koje nalazimo u narančastvom povrću i voću, kao i u zelenom povrću, poznati po svom snažnom antioksidativnom djelovanju.

Tržnice su pune i jednog i drugog, navalite i poboljšajte si raspoloženje!

25.03.2015. 15:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh