« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
JEDNOSTAVNO JE

Zdrava i uravnotežena prehrana u par lakih koraka

Jedite većinom namirnice pripremljene bez ili s jako malo masnoća, ili isprobajte kuhanje s puno zdravijim izborom masnoća za pripremu jela kao što je kokosovo ulje

Zdrava prehrana nije toliko komplicirana
Zdrava prehrana nije toliko komplicirana (Shutterstock)
Više o

zdrava prehrana

,

savjeti

,

uravnotežena prehrana

Uravnotežena i zdrava prehrana ključ je postizanja i održavanja idealne tjelesne težine, pa evo što vam je sve potrebno da biste ispunili taj cilj

Za početak, uravnotežite obroke  - u vašem obroku trebaju biti zastupljeni svi važni nutrijenti; često obrok sadrži previše ugljikohidrata i masti, dok nedostaje proteina. Planirate obrok tako da obavezno sadrži proteinsku namirnicu, a smanjite udio ugljikohidrata i masti.

Nadalje, jedite povrće ili voće u svakom obroku - uvijek vodite računa da se barem u prilogu glavnom jelu nalazi neko povrće, a voće je idealan međuobrok. 

Prilično važno je i da pripremate hranu bez masnoća  - priprema hrane s puno masnoća rezultira obrokom s velikim brojem praznih kalorija. Jedite većinom namirnice pripremljene bez ili s jako malo masnoća, ili isprobajte kuhanje s puno zdravijim izborom masnoća za pripremu jela kao što je kokosovo ulje. 

Što se tiče pića, pretežito konzumirajte vodu  -jako puno kalorija lako unosimo kroz razne sokove, alkoholna, gazirana i ostala pića. 

Naravno, pripazite na grickalice i slatkiše - mnogi niti ne idu za tim koliko kalorija zapravo unesu jedući razne grickalice, slatkiše i sl. što im se nađe pod rukom za vrijeme opuštenih radnji poput gledanje televizije ili opuštenog razgovora u društvu. Pazite i smanjite sve dodatne namirnice koje jedete kako bi smanjili unos kalorija.  

I, za kraj, planirajte i pratite broj obroka

Odredite si onaj broj obroka koji odgovara vašim potrebama i načinu života, te se nastojte istoga i pridržavati. Prema potrebi smanjujte obilnost obroka kako bi kontrolirali tjelesnu težinu i budite svjesniji količine hrane koju zapravo jedete.

11.11.2015. 08:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh