« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
MLJAC

Jesenska hrana za mršavljenje i zdravlje

Obilje plodova jeseni na stolu daje zdravlje i priliku da ojačate organizam, no jednako tako i skinete višak kilograma koji se od ljeta nakupio

Čudesni plodovi jeseni
Čudesni plodovi jeseni (Arhiva)
Više o

bundeva

,

mandarina

,

jesenske namirnice

,

plodovi

Bundeva, kraljica jeseni ima tek 28 kalorija na 100 grama, a uz bogatstvo ugljikohidrata ima i beta karotena te vitamina B, C i E kompleksa. Najbolje je to što se ubrana bundeva može čuvati i do godinu dana, a da ne izgubi ništa od svojih hranjivih vrijednosti. Najbolje ih je jednostavno skuhati ili ispeći u pećnici, zavisno od vrste.

Sezona je kestena, orašastih plodova koji, za razliku od ostalih iz te grupe, imaju niži sadržaj masti, visok udjel škroba i jedini imaju vitamin C. Kesten je upravo zbog škroba plod koji će vas dugo držati sitim, uz uravnoteženu razinu šećera u krvi, stoga, navalite bez oklijevanja.

Prokulice su zapravo zimski čuvari zdravlja zbog svog obilja minerala i vitamina. Kako uz to imaju minimalan broj kalorija, tek 43 na 100 grama, spadaju u dijetetske namirnice koje se naveliko preporučuju.

Prokulice su bogate folnom kiselinom, kalcijem i magnezijem, a uz to imaju i vitamine A, B i C kompleksa. Uz to su bogati raznim zaštitnim faktorima koji djeluju antikancerogeno i antiupalno. Sačuvat ćete svo to bogatstvo nutrijenata ako ih kuhate kraće od 6 minuta.

Od voća je najbolje spomenuti mandarine i šipak. Mandarina obiluje cinkom, kalijem, kalcijem, magnezijem i vitaminima B i C, a kako vlaži kožu i čini je blistavom, idealna je namirnica za konzumaciju tijekom cijelog dana. Bogatstvo vitamina C potiče proizvodnju L-karnitina, ubrzivača metabolizma koji spaljuje masti.

Šipak je prepun snažnih antioksidansa, a uz njih ima i puno vlakana, folne kiseline i vitamina. Šipak je odličan saveznik u mršavljenju jer smanjuje mogućnost zadržavanja masnoća u tijelu.

10.11.2015. 16:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh