« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
MLJAC

Zdrava hrana može biti ukusna

Zdrava hrana često se povezuje s ne baš sjajnim ukusom, no ako poslušamo savjete poznatog kuhara Roberta Irvinea, neće biti tako

Zdrava hrana može biti ukusna
Zdrava hrana može biti ukusna (Arhiva)
Više o

zdrava hrana

,

savjeti

,

začini

Zdrava hrana ne mora značiti da jedemo neukusno, štoviše, ako poslušamo što o tome kaže poznati kuhar Rober Irvine s portala Foodnetwork.com, jest ćemo vrlo ukusno i vrlo zdravo.

Naime, zdrava prehrana temelji se na pravilnoj ravnoteži raznovrsnih namirnica, kaže Irvine dodajući da si ne trebate ništa uskraćivati: „Pojam 'dijeta' implicira da si nešto uskraćujete. Ja mogu svaki dan u tjednu jesti sve prženo ako želim, ali važno je vrijeme u kojem jedem i što točno jedem između glavnih obroka, te koje vježbe obavljam". 

Kuhinjski aparati su vam pomoćnici. Nemojte zanemarivati moć 'blendera' - u njega možete ubaciti praktički bilo što od povrća i napraviti ukusan umak, a da ne spominjemo što sve možete pomiješati od voća.

Naravno, nemojte pretjerivati. Ako mislite da zdrava prehrana podrazumijeva svakodnevno konzumiranje pilećih prsa i zelene salate, varate se. Neka prehrana bude raznovrsna. „Ako imate piletinu u ponedjeljak, neka riba bude u utorak, a onda govedina ili svinjetina u srijedu", savjetuje Irvine.

Još jedan zakon zdrave prehrane je - nemojte ubijati povrće. Da bi svježe povrće bilo skuhano potrebno je tek nekoliko minuta. Sjetit ćete se kako su naše majke i bake toliko raskuhavale povrće da smo ga mogli piti kroz slamku. To je pogrešno. termički ga obrađujte tek nekoliko minuta kako bi zadržalo što više hranjivih sastojaka te i dalje ostalo lijepo za oči i ukusno za nepce.

Nadalje, dobro zagrijte tavu u kojoj ćete toplini izložiti proteine iz namirnica i to učinite unaprijed tako da ih što manje uništite i da potrošite manje vremena pripremajući jelo.

Za kraj - hrabro s pojačivačima okusa - ocat, đumbir, grubo mljevena zrna slačice... Sve je to dobro za umake, dresinge za salatu, juhe.

Dobar tek!

21.06.2015. 12:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh