« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
OPREZNO

Zdrava hrana koja vas može udebljati

Hrana koja ima reputaciju kao zdrava često nam dodaje kalorije a da o tome pojma nemamo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

zdrava hrana

,

kalorije

,

debljanje

Sushi - povrće i riba su niskokalorični, no najpopularniji sushiji punjeni su i raznim kremastim sirevima te majonezom, a čak i riblje meso može biti prženo u dubokom ulju. Zahvaljujući tim sastojcima sushi se može sadržavati 500 do 600 kalorija.

Suho voće - takvo voće ima pet do osam puta više kalorija od svježeg jer je dehidrirano i mnogo gušće. Svježe grožđe npr. ima 60 kalorija po šalici, dok grožđice 460. A mnoge kompanije dodaju i šećer, što podiže kalorijsku vrijednost u nebesa.

Kava s mlijekom - malo mlijeka u kavi, dva do tri puta dnevno brzo doseže vrijednost od 200 kalorija, što je jednako debelom namazu maslaca na kruhu

Ledeni čaj - većina proizvoda toga tipa koje možemo pronaći u dućanima, sadrže šećer ili med, koji su prilično kalorični zaslađivači.

Rižini kolutići - ovaj lagani obrok ne sadrži masti i nisko je kaloričan, ali također ne sadrži ni vlakna ni proteine, što su sastojci koji ublažuju glad. To znači da će vam takav obrok samo dodati kalorije na vaš dnevni unos poticanjem da pojedete nešto konkretno.

Sok od naranče - pola litre ovog soka sadrži oko 55 grama ugljikohidrata, što je jednako pet kriški kruha. A većina toga je šećer, što otprilike iznosi 12 čajnih žlićica.

Salata - nema ništa bolje za vas i vaš struk od svježeg povrća, no razni sirevi, orašasti plodovi, preprženi kruh, umaci često salatu čine kaloričnom poput tjestenine. Nutricionisti će često naglasiti kako i običan ocat može također sadržavati dobar broj kalorija.

Tofu - naručite ovu zdravu hranu u restoranu i često ćete dobiti tanjur pun soli, kalorija, zasićenih masnih kiselina pa čak i šećera. Tofu sam po sebi nije kaloričan, no problem je što nema gotovo nikakav ukus, pa ga se u pravilu uvijek začini kako bi dobio okus i teksturu. A onda dobivate i kalorijsku bombu.  

23.02.2010. 16:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh