« Život
objavljeno prije 29 dana i 4 sata
SAVJETI

Zbog stresa izgledate loše

Suvremene kozmetičke studije pokazuju izravnu vezu između količine stresa i pojave nepravilnosti na koži

Chill
Chill (Arhiva)
Više o

stres

,

izgled

U stanjima napetosti naš organizam pojačano proizvodi hormone koji stimuliraju rad lojnih žlijezdi, koje zatim proizvode više masti u koži. Nagomilavanje masti u koži vodi zatvaranju pora, pojavi akni i nečistoća. Istovremeno, stres usporava obnavljanje i regeneraciju kože - sposobnost kože da se sama zaliječi, a to u konačnici ovisi i o jačini našega imunološkog sustava-po nekim istraživanjima pada za čak 40 posto.

Kako su utvrdili stručnjaci iz kozmetičkih tvrtki, osobe koje su pod pojačanim ili stalnim stresom najvjerojatnije će imati suhu kožu, natečene i podbuhle vrećice ispod očiju i duboke, uglavnom tamne podočnjake.  Oni tvrde da stres utječe na zdravlje crijeva, koje je izravno povezano sa zdravljem kože, kao i metaboličkim zdravljem, zdravljem mozga, ali i imunitetom.

"Na našu kožu i mozak utječu isti hormoni i neurotransmiteri, što znači da ovaj dvosmjerni put može prenijeti svaki stres koji doživljavamo u našu kožu, i obrnuto", tvrde stručnjaci. "Kada se osjećamo pod stresom, naš simpatički živčani sustav pokreće kortizol, naš hormon stresa, koji se oslobađa u naše tijelo, što kasnije aktivira naše reakcije", objašnjavaju.

Najbolji način da popravimo stanje kože nije odmah uporaba različitih krema i losiona, već dijagnoza uzroka stanja organizma, a time i našega izgleda

Mjere njege i zaštite

Neke male izmjene u svakodnevnom režimu njege kože mogu doprinijeti smanjivanju drastičnih posljedica stresa. Lice bi trebalo čistiti svakodnevno, i to preparatima koji su namijenjeni našem tipu kože, obavezno onim najblažim, sa što manje alkohola i  agresivnih sastojaka. Tijekom dana obavezno je nanošenje hranljive kreme, s obaveznim zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Vrlo je važno provjeriti sastav preparata, stoga treba uzimati one koji sadrže antioksidanse, kako bismo kožu sačuvali od negativnog utjecaja slobodnih radikala, koji ubrzavaju propadanje kože i starenje.

Drugi način su korekcija i prilagođavanje ishrane, ali i svakodnevnog tempa života, smanjivanje obaveza, uvođenje različitih metoda relaksacije i obavezan san. Ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama nahranit će našu kožu, kosu i nokte iznutra.

Nadalje, svježe voće i povrće osigurat će organizmu energiju potrebnu za borbu protiv posljedica stresa. Svakako ne smijemo zaboraviti i pravilo unošenja odgovarajuće količine vode u organizam, koja će ga hidrirati iznutra.

31.03.2024. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh