« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
I YAM WHAT I YAM

Zbog Popeya djeca jedu više špinata, ali i povrća općenito

Tajlandski stručnjaci su preko crtića i učitelja koji su davali dobar primjer zdrave prehrane uspjeli 'natjerati' djecu da jedu više voća i povrća

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

djeca

,

crtići

,

povrće

,

špinat

,

Lapacho čaj

Djeca koja gledaju crtiće Popeya (hrv. Popaj) jedu više špinata, ali i povrća općenito, tvrde tajlandski istraživači sa Sveučilišta Mahidol iz Bangkoka. Oni su u svoje istraživanje o edukacijskim programima vezanim za prehranu uključili nekoliko eksperimenata s crtićima Popeya nakon čega se pokazalo da su djeca udvostručila konzumaciju povrća.

Popeye je herojski mornar koji još od 1929. godine trpa u sebe konzerve i konzerve špinata sve kako bi postao supersnažan i pobijedio Brutusa (hrv. Badžo) i ostale negativce.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nutrition&Dietetics. Ono je pokazalo da ovakva vrsta programa pozitivno djeluje na dječje razmišljanje o hrani - rezultat toga je da su djeca počela jesti više povrća u smisli količine, ali i raznovrsnosti.

>> Palačinke od špinata sa sirom

Djeci smo dali da posade određeno povrće, zatim su bila na degustacijskim 'zabavama' na kojima su isprobavala voće i povrće, onda su sudjelovala u kuhanju juha i na kraju su gledala crtiće s Popeyem, objašnjava Chutima Sirikulchayanonta iz istraživačkog tima. „Istovremeno smo poslali pisma roditeljima sa savjetima uz pomoć kojih će potaknuti djecu da jedu voće i povrće, a učitelji su s djecom sjedili za vrijeme objeda i pružali primjer zdrave prehrane", dodaje Sirikulchayanonta. Istraživači su prije testiranja zabilježili prosječnu konzumiranu količinu voća i povrća djece sudionika (djeca su bila u dobi od četiri ili pet godina). Nakon uvođenja multimedijskog elementa (crtići) i živih primjera (učitelji), djeca su počela jesti puno više povrća.

10.08.2010. 14:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh