« Kazalište
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
SPLIT:

Završili 'Marulićevi dani', predstava Zagrebački pentagram uzela 'Marula'

Po sudu publike, koja je predstave nagrađivala ocjenama od 1 do 5, najbolja predstava Marulićevih dana je "Balon" Mate Matišića

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vladimir Dugandžić/CROPIX)
Više o

ZKM

,

Gavella

,

Teatar Exit

,

Paolo Magelli

,

Zagrebački pentagram

,

kozmetika od limuna

,

rublje

,

pranje

Na večerašnjem zatvaranju festivala hrvatske drame i autorskih kazališta 20. Marulićevi dani nagrada "Marul" za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je Zagrebačkom kazalištu mladih za predstavu Zagrebački pentagram, a Paolu Magelliju ze njezinu režiju.

Žiri u obrazloženju navodi da se ta predstava u izvedbi ZKM-a odlikuje stilski ujednačenom igrom motivirana i nadahnuta ansambla kao i visoko profesionalnim doprinosima svih ostalih autora predstave, tvoreći cjelinu koja govori o našoj suvremenoj stvarnosti.

U obrazloženju nagrade "Marul" za najbolju režiju naglašava se da je Magelli sjedinio pet, za tu svrhu naručenih, suvremenih tekstova peterih hrvatskih dramskih pisaca, što je ansamblu ZKM-a omogućilo da ostvari značenjski višeslojnu kazališnu predstavu. Dramaturginji predstave Željki Udovičić dodijeljen je "Marul" za najbolju dramaturšku obradu teksta. "Marul" za najbolje izveden dramski tekst dobila je Tena Štivičić za tekst "Fragile" u izvedbi osječkog HNK.

Nagradu "Marul" za najbolje glumačke izvedbe dobili su: Ljubomir Kerekeš za ulogu Štijefa u predstavi "Kraljevo" Miroslava Krleže u izvedbi zagrebačkog HNK, Vilim Matula za ulogu u predstavi "Balon" Mate Matišića u izvedbi Teatra Exit iz Zagreba, Jelena Lopatić za ulogu u predstavi "Crnac" Tatjane Gromače u izvedbi riječkog HNK "Ivana pl. Zajca" i Marina Nemet za ulogu Ruže u predstavi "Alabama" u izvedbi DK "Gavelle" iz Zagreba.

Odlukom žirija "Marul" za scenografiju dodijeljen je Vesni Režić za predstavu "Prije sna" Lade Kaštelan, a za kostimografiju Đenisi Pecotić za predstavu "Fragile" Tene Štivičić. "Marul" za oblikovanje svjetla dodijeljen je Zoranu Mihanoviću za predstavu "Prije sna" Lade Kaštelan, a za scensku glazbu - autorski rad Davoru Bobiću za Krležino "Kraljevo".

Po sudu publike, koja je predstave nagrađivala ocjenama od 1 do 5, najbolja predstava Marulićevih dana je "Balon" Mate Matišića, nastala u koprodukciji Teatra 2000 i Teatra EXIT, koja je dobila prosječnu ocjenu 4,88.

Žiri čitatelja "Slobodne Dalmacije", glavnog medijskog pokrovitelja festivala, nagradu za najbolje glumačko ostvarenje dodijelio je Krešimiru Mikiću za ulogu u predstavi "Balon" Teatra 2000 i Teatra Exit. Intendant splitskog HNK Milan Štrljić istaknuo je kako je u proteklih tjedan dana, koliko su trajali Marulićevi dani, Split bio središte hrvatskog teatra. Štrljić je zahvalio ministarstvu kulture na 20-godišnjem pokroviteljstvu Marulićevih dana te gradu Splitu što je ove godine prvi put izdvojio novac za dobitnike nagrada.

Splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader, koji je i službeno zatvorio Marulićeve dane, rekao je kako je festival postao vrlo važan kulturni događaj za Split i Hrvatsku. Za festivalske nagrade natjecalo se devet predstava po izboru festivalske izbornice Nenni Delmestre. Izvan konkurencije večeras je na zatvaranju Marulićevih dana prikazana komedija "Škrtičina" Marijane Nole u izvedbi šibenskog HNK. (hina/metro-portal)

28.04.2010. 23:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh