« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
FUKUSHIMA

Zaustavljeno istjecanje radioaktivne vode u ocean

Curenje visoko radioaktivne vode u ocean u nuklearnoj centrali Fukushima zaustavljeno je, objavio je upravitelj postrojenja Tokyo Electric Power

Fotografija vijesti
Više o

Japan

,

ocean

,

Fukushima Daiichi

,

radioaktivna voda

"Radnici su potvrdili da je zaustavljena voda koja je curila iz centrale", priopćio je Tepco. Tehničari su prošli tjedan otkrili pukotinu od 20 cm u zidu jame smještene blizu obale i povezane s reaktorom 2.

Znatna količina vrlo kontaminirane vode curila je dan i noć iz te jame ali tehničari nisu uspjeli začepiti pukotinu, usprkos nekoliko pokušaja uz pomoć cementa te uz pomoć mješavine polimera, novinskog papira i piljevine.

U utorak su odlučili pristupiti bušenju uzvodno kako bi slijedili tok vode i ubrizgali tekuće staklo, i kemijski agens čije je svojstvo učvrstiti tekućinu. To je curenje uzrokovalo znatno podizanje razine radioaktivnog joda 131 blizu centrale.

Tepco je u utorak počeo odbacivati u ocean 11.500 tona slabo radioaktivne vode kako bi ispraznio rezervoare namijenjene skladištenju visoko kontaminirane vode koja se nakupila u postrojenjima i galerijama reaktora 2.

06.04.2011. 09:32:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh