« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
OPASNO SMEĆE

Svemirski otpad opasno se približio ISS-u

Krhotina veličine 15 cm zaprijetila je sigurnosti astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji

Svemirski otpad
Svemirski otpad (Shutterstock)
Više o

Međunarodna svemirska postaja

,

ISS

,

svemirski otpad

Kontrola misije ISS-a dala je astronautima zapovijed za povlačenje u kapsulu Sojuza nakon što je utvrđeno kako nema dovoljno vremena da se orbitalna postaja pomakne dalje od putanje svemirskog otpada, objavila je NASA.

Krhotina, čija je veličina procjenjena na oko 15 cm, potječe od kineskog satelita FENGYUN 1C koji je namjerno uništen 2007. kao dio testiranja projektila. Predviđeno je da će proći na udaljenosti od 4.5 km, što znači crvenu razinu opasnosti, najvišu po kategorizaciji NASA-e, piše Hina.

>>Svemirski otpad ozbiljno ugrožava internet i ekonomiju

Oko ISS-a postoji zamišljeni kvadar visine 0.75 km, duljine 15 km i širine 15 km. Ako putanja komada orbitalnog otpada vodi kroz taj kvadar, posadu ISS se obavijesti o tome i počinje se izračunavati vjerojatnost sudara. Posljednji izračuni ostali su u "crvenoj" zoni, pa je posada obaviještena da treba započeti postupak odlaska u sklonište ako krhotina ostane na istoj putanji. Krhotina bi trebala proći uz ISS u utorak, oko 22.21 sati po srednjoeuropskom vremenu, a posada ISS-a započet će postupak odlaska u sklonište 90 minuta ranije.

Ako se razina opasnosti smanji i prijeđe u "žutu" ili "zelenu" kategoriju, posada se neće morati skloniti u Sojuz, navodi NASA.

Stiže pojačanje

Prošloga se petka, svemirska postaja morala pomaknuti s putanje jednog komada orbitalnog otpada, zaostalog od sudara dvaju satelita 2009. godine.

Oko Zemlje kruži oko 12,500 komada svemirskog otpada, računajući samo veće komade koje je moguće pratiti. Taj otpad predstavlja sve veći problem u orbiti, zbog opasnosti od sudara i uništavanja svemirskih letjelica. Krećući se brzinom od 8 km u sekundi, i krhotina od nekoliko centimetara može napraviti ozbiljnu štetu.

Tri člana posade su Dmitrij Kondratjev, ruski zapovjednik ISS-a, te Amerikanka Catherine Coleman i Talijan Paolo Nespoli.

Na putu za ISS su nova tri člana posade, Amerikanac Ron Garan te Rusi Andrej Borisenko i Aleksander Samokutajev, koji su u ponedjeljak poletjeli iz svemirskog centra Bajkonur u Kazahstanu s ruskim svemirskim brodom Sojuz TMA-21.

Posljednji put je posada ISS-a našla utočište u Sojuzu godine 2009., također zbog bliskog susreta sa svemirskim otpadom.

05.04.2011. 23:05:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh