« Kazalište
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
VIJESTI

Zatvoreno 66. Splitsko ljeto

U mjesec dana čak pet premijernih naslova i, što je najvažnije, vjerna publika! Večeras se podvlači crta, sabiru dojmovi, ali i slavi. 66. Splitsko ljeto dobilo je i svoje laureate

Bilo je dobro...
Bilo je dobro... (Arhiva)
Više o

Splitsko ljeto

Unatoč mikroorganizmu koji je promijenio poznati nam način života, 66. Splitsko ljeto ipak se dogodilo, a večeras je svečano zatvoreno plesnom predstavom Correr o Fado te dodjelom nagrade Judita.

Žiri glazbenog programa Splitskog ljeta jednoglasno je odlučio nagradu dodijeliti maestru Ivi Lipanoviću, za ravnanje Verdijevom operom Lombardijci.

žiri dramskog programa za najbolje umjetničko ostvarenje Juditu je dodijelio za režiju i izvedbu glumcima Snježani Sinovčić Šiškov i Trpimiru Jurkiću u predstavi Francuzica Ilije Zovka.

- Trpimir i ja se jako dobro poznajemo kao partneri, mi dijelimo neki sličan afinitet prema sličnoj vrsti kazališta. Jako smo se dobro razumjeli. Možda je sve to presudilo da nam publika bude sklona, a i žiri, rekla je Sinovčić Šiškov za HRT.

- To je predstava koja je i prije 15 godina uvijek bila puna i ljudi su uvijek hrlili na tu predstavu. Zaista vjerujem nakon ovih pet izvedbi do sada, a i nakon ove nagrade, naravno, da će tako biti i s ovom predstavom, rekao je Jurkić.

Ponovimo još jednom kako je 66. Splitsko ljeto, unatoč promijenjenom programu zbog pandemije, svoju tradiciju nastavilo i u godini u kojoj su širom svijeta otkazivane i one najveće kulturne i sportske manifestacije. Pa je tako realizirano šest premijera, 32 naslova u ukupno 45 izvedbi. A sve je nekako zaokruženo oslikavanjem ateljea HNK-a, u posljednje vrijeme prvim nenavijačkim i nepolitičkim muralom koji je nastao na temelju plakata ilustratora Alema Ćurina za Splitsko ljeto 1998. godine.

A za kratki rezime svega navedenog zamolili smo, a koga drugog nego prvog čovjeka splitskog  teatra Srećka Šestana.

- Obećao sam splitskoj publici, cijeloj kulturnoj javnosti i mojim umjetnicima da ćemo zaplesati s koronom. Večeras su zadnji taktovi i mislim da smo u tom plesu dobili čistu desetku, rekao je Šestan.

Obrazloženja nagrada:

Nagradu Judita za najbolje umjetničko ostvarenje 66. Splitskog ljeta žiri glazbenog programa Splitskog ljeta u sastavu Marija Ramljak, dirigentica, Vesna Coufal Jaić, profesorica solo pjevanja, i izv. prof. dr. sc. Goran Sučić, predsjednik žirija, jednoglasno je odlučio dodijeliti hrvatskom dirigentu i šefu - dirigentu HNK Split, Ivi Lipanoviću za ravnanje operom Lombardijci u prvom križarskom pohodu talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija.

Premda rijetko izvođeno djelo u svijetu, Verdijeva opera Lombardijci u prvom križarskom pohodu, u mediteranskom Splitu zaživjela je čak dvaput: 1994. godine u zgradi HNK kao hrvatska praizvedba te ove 2020. godine na Peristilu, obje pod ravnanjem i zaslugom cijenjenog dirigenta Ive Lipanovića. Interpretacija ove kompleksne povijesne domoljubne opere velike energije i zanosa, u kojoj se izmjenjuju impresivni nastupi moćnog zbora i orkestra s romantičnim patetičnim arijama i duetima, zahtijeva promišljeno glazbeno vodstvo i interpretativnu zrelost dirigenta što je u ovoj izvedbi i postignuto. Kada dodamo i ekspresivnost Lipanovićeve dirigentske geste, pozornost publike zadržana je do posljednjeg takta. Odabrani renomirani solisti, uigrani orkestar i zbor splitske opere bili su dostojni  protagonisti Verdijeve glazbene misli vođeni prominentnom i koherentnom vizijom sjajnog hrvatskog dirigenta Ive Lipanovića. Nagrada Judita potvrda je njegove velike umjetničke osobnosti i karizme te mu od srca čestitamo. Ovim putem posebno ističemo njegovu dugogodišnju plodonosnu opernu i koncertnu djelatnost kojom je uvelike zadužio hrvatsku glazbenu scenu, a posebno splitski teatar kojemu se uvijek rado vraćao. Na tome smo mu duboko zahvalni!

Nagradu Judita za najbolje umjetničko ostvarenje 66. Splitskog ljeta žiri dramskog programa Splitskog ljeta u sastavu Alin Antunović, glumica, Vinko Mihanović, glumac, i Jasmina Parić, novinarka i kazališna kritičarka (predsjednica žirija) jednoglasno je odlučio dodijeliti predstavi Francuzica Ilije Zovka u produkciji festivala i režiji i izvedbi Snježane Sinovčić- Šiškov i Trpimira Jurkića.

Prvaci drame splitskog HNK Snježana Sinovčić-Šiškov i Trpimir Jurkić odali su ovom predstavom počast pokojnom kolegi Zovku i vratili u život kvalitetan tekst pisan iskreno i vješto, uz blagi humor s okusom tuge. Sami su realizirali gotovo čitav projekt, od odabira naslova do režije, glume i pronalaska novog scenskog prostora u Splitu, dvorišta Nadbiskupskog sjemeništa koje se pokazalo idealnim za izvedbu. Francuzica nudi ugođaj mirnoće i diskrecije, oslikavajući susret sredovječnih, usamljenih ljudi, slabo vidljivih u šarenoj gužvi i galami svakodnevice.

Snježana Sinovčić-Šiškov kreirala je svoju Gretu vrlo životno, ocrtala je ženu koja se suzdržava, ali iz nje lako briznu smijeh, suze, i želja za životom. Jurkić je svoga Petra donio kao čovjeka naizgled pomirenog s neveselim, uredno posloženim trajanjem, a u suigri pronašli su kopču koja će spojiti dva različita karaktera.

Prihod s blagajne gotovo pola milijuna kuna

Festivalske je izvedbe s kupljenom ulaznicom posjetilo više od pet tisuća gledatelja, čemu treba dodati i one koji su pohodili besplatne programe (izložbe, promocija), a prihod s blagajne iznosi gotovo pola milijuna kuna. Za usporedbu, uobičajeni broj mjesta na Peristilu bio je prošlih godina 418, dok su ga ove godine morali smanjiti na 130-180. Stoga je realizirani broj gledatelja, unatoč drastičnom smanjenju kapaciteta gledalištâ, izuzetno velik, ističu organizatori.

17.08.2020. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh