« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
ZANIMLJIVO

Zašto trebate odmah početi trčati?

Pozitivan učinak trčanja i aerobnih tjelesnih aktivnosti za mentalno zdravlje potvrđuje i niz znanstvenih istraživanja

Krenite odmah!
Krenite odmah! (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

mršavljenje

,

trčanje

Trčanje je najbolja moguća aktivnost, tvrde stručnjaci, pa prenosimo što na tu temu kažu razna istraživanja koje je prikupila ekipa s Runnersworld.com.

Trčanje vas čini sretnijima - tijekom tjelesne aktivnosti izlučuje se hormon sreće, a u ovu tvrdnju možda ste se i sami već uvjerili ako redovno vježbate. Primjerice,  pojedinačno vježbanje od 30 minuta, kao hodanje na traci za trčanje, trenutno podiže raspoloženje kod osoba koje pate od depresije.  

Umjerena tjelesna aktivnost pomaže ljudima da se bore s tjeskobom i stresom. Već samo 30 minuta trčanja tjedno tijekom razdoblja od tri tjedna poboljšava kvalitetu sna, podiže raspoloženje i koncentraciju. 

Trčanje pomaže u održavanju linije - prednost je trčanja to što ćete kalorije trošiti i nakon što prestanete trčati. Istraživanja pokazuju kako će vam se redovita tjelovježba dvostruko isplatiti jer se trčanjem organizam osnažuje za dodatno trošenje i u "tanju mirovanja.

Trčanje čuva kosti i zglobove - trčanje je najbolje kao prevencija. Za zdravlje kosti i zglobova najveća je prijetnja prekomjerna tjelesna težina koju ćete držati pod kontrolom trčanjem.

Trčanje će vam pomoći da bolje starite - redovna tjelovježba pomaže spriječiti razvoj mentalnih bolesti koje se povezuju sa starošću, kao što su obavljanje više stvari odjednom, selektivna pažnja i pamćenje.

Trčanje smanjuje rizik od raka - pacijenti kojima je dijagnosticiran tumor trčanjem mogu poboljšati kvalitetu života tokom primanja kemoterapije.

Trčanje vam produžava život - već i samo 30 minuta tjelesne aktivnosti pet puta tjedno produžit će vam život, pa je tako dokazano da su pušači koji su počeli trčati produžili životni vijek za 4,1 godinu, dok su nepušači dobili tri godine.

Sve u svemu, tenisice na noge i krenite!

12.09.2015. 13:35:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh