« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 6 mjeseci
MLJAC

Jesenske namirnice za užitak i zdravlje

Kraljica jeseni je bez premca bundeva, za koju ne znate što bi prije napravili, a uz to će se u šumama pojaviti obilje gljiva i - kesteni

Uživajte u plodovima jeseni
Uživajte u plodovima jeseni (Arhiva)
Više o

gljive

,

bundeva

,

jesen

,

jesenke namirnice

,

plodovi jeseni

,

kesteni

Bundeva je neprikosnovena kraljica jeseni, plod prepun kvalitetnih sastojaka - od vitamina A, B1, B2, B6, C, E i K preko fosfora, kalcija, kalija i željeza do celuloze, pektina, bjelančevina, ugljikohidrata i masti. Sve zajedno - savršena hrana.

Ne čudi stoga da je bundeva zastupljena u cijelom nizu autohtonih hrvatskih jela, od juha preko variva do nezaobilazne bučnice.

No, tu priča o bundevi ne prestaje, jer se uzgaja i zbog sjemenki, hranjivih i kaloričnih koštica punih masti, bjelančevina i ugljikohidrata, no jednako tako i vitamina i minerala. Sjemenke bundeve sjajno se bore s crijevnim parazitima, primjerice.

Uz bundevu tu su i gljive koje će uskoro ispuniti šume, odmah nakon prvih jesenskih kiša, a trubice, smrčci, velike sunčanice i vrganji bit će ukusan dodatak jelima, a mogu biti i sjajno glavno jelo. 

Sezona kestena samo što nije stigla, a kako se radi o jednoj od prvih namirnica koje su ljudi počeli jesti, jasno je da se radi o izuzetno bogatom plodu - kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C i na tridesetak grama ima samo jedan gram masti i manje od 70 kalorija. Već je to dovoljno da ga ove jeseni obavezno imamo u tanjuru, no ima toga još.

Kesten obiluje folatima koji se inače nalaze u zelenom lisnatom povrću, a osim njih ima i folne kiseline i vitamina B1, B2 i B6.

Naravno, odličan je izvor vlakana koja smanjuju razinu kolesterola, a sadrži i cijeli niz minerala - bakar, cink, fosfor, kalij, kalcij, mangan i željezo, što sve uravnotežuje srčani tlak i blagotvorno djeluje na metabolizam kostiju.

Sve u svemu, trkom na tržnicu po bundeve, gljive i kestene

11.09.2015. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh