Zašto trebamo jesti više omega-3 masnih kiselina
Omega-3 masti izuzetno dobro pospješuju mršavljenje tako što potiču rad enzima za izgaranje masnih stanica, te smanjuju skladištenje kalorija u masne stanice
Omega 3 masne kiseline imaju brojne pozitivne učinke na organizam, pa ne čudi da ih nutricionisti i liječnici stalno preporučuju - reguliraju hormonske reakcije, pospješuju rad stanica, važne su za zdravlje kože, kose i noktiju, a možda i najvažniji njihov utjecaj je onaj na zdravlje i funkcioniranje kardiovaskularnog sustava.
Omega 3 masti smanjuju proizvodnju LDL, lošeg oblika kolesterola, a povećava razinu HDL, dobrog kolesterola. Prehrana u kojoj većina unosa masti otpada upravo na omega-3 masne kiseline smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i do 70%.
Važno je spomenuti i da omega-3 masti izuzetno dobro pospješuju mršavljenje tako što potiču rad enzima za izgaranje masnih stanica, te smanjuju skladištenje kalorija u masne stanice. Isto tako, organizam će prije koristiti omega-3 masne kiseline za stvaranje energije, nego ostale masti koje se lakše spremaju u masne naslage.
Za kraj, prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama poboljšava metabolizam masti što pozitivno utječe na mršavljenje i održavanje željene tjelesne težine.
No, unatoč svemu, većina ljudi konzumira premalo namirnica koje sadrže omega-3 masti i takvne zadovoljavaju potrebe organizma. Osim ribe, dobar izvor omega-3 masnih kiselina mogu biti orašasti plodovi i laneno ulje.
Novi komentar