« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
DOBRO PITANJE

Imate li stvarno problema s glutenom?

Kod velikih problema s probavom ljudi često eliminiraju gluten iz prehrane, ali što napraviti ako nakon toga problem ne nestane? Tada se trebamo zapitati jesmo li iz prehrane eliminirali pravu tvar

Gluten nije uvijek kriv za sve
Gluten nije uvijek kriv za sve (Arhiva)
Više o

gluten

,

intolerancija na gluten

,

FODMAP

Gluten je u zadnje vrijeme najčešći krivac za sve probleme s probavom, barem je tako postalo popularno, pa ga sve više ljudi izbacuje iz prehrane.

No, ako nemate intoleranciju na gluten, zapravo sebi radite medvjeđu uslugu jer na taj način lišavate tijelo mnogih vrijednih nutrijenata koje se može pronaći u cjelovitim žitaricama, pa treba napraviti pravi test kod liječnika kako bi se vidjelo što vam zapravo radi probleme.

Uz gluten, postoji još cijeli niz tvari koje mogu uzrokovati vrlo slične muke, a najčešći je FODMAP - akronim za fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole.

Narodski rečeno, radi se o fermentabilnim šećerima koji se ne probavljaju u potpunosti i koji su uzrok velikih problema u probavnom sustavu, zbog čega ih stručnjaci nazivaju 'novim glutenom'.

Bakterije u vašem probavnom sustavu potiču njihovu fermentaciju uslijed koje dolazi do stvaranja hidrogena koji širi crijeva i uzrokuje napuhnutost, bolove, zatvor ili proljev.

Namirnice koje sadrže fermentabilne šećere uglavnom su zdrave, ali čak i zdrave namirnice mogu izazvati probleme kod ljudi čiji organizam ne podnosi neke tvari u njima.

Orašasti plodovi: indijski oraščić, pistacije

Povrće: artičoke, kelj, kukuruz, mahunarke, poriluk, šparoge

Voće: breskve, kruške, lubenice, mango, nektarine, šljive

Žitarice: pšenični kruh, pšenična tjestenina, raž

Test je jednostavan - izbacujte polako ove namirnice s jelovnika i pratite svoje stanje, pa ako simptomi nestanu, pronašli ste krivca ...

16.11.2015. 11:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh