« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
SAVJETI

Zašto treba pripaziti na - krumpir

Krumpir je jedna od namirnica koje ima brojne zdravstvene prednosti, a može se spremiti lako i na razne načine

Definitino nemojte pretjerivati
Definitino nemojte pretjerivati (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

krumpir

,

šećer u krvi

,

tlak

Krumpir je bogat vitaminom A koji je dobar za vid i imunološki sustav. No, što se događa s tijelom ako jedete previše krumpira?

Krumpir je inače zdrava namirnica, ako se prekomjerno konzumira može izazvati i niz negativnih posljedica.

Bol u trbuhu - krumpir sadrži velike količine škroba i ugljikohidrata pa ako pojedete previše krumpira, to može uzrokovati plinove. "Ako pojedete previše krumpira tijekom jednog obroka možete se osjećati naduto i napuhnuto", kaže Trista Best, registrirana nutricionistica.

Debljanje - iako sadrži puno vlakana i nema masnoća, krumpir može uzrokovati debljanje ako se jede u prekomjernim količinama. Kako će ova namirnica utjecati na kilažu ovisi i o tome kako je spremate. Naime, prženi proizvodi od krumpira, jela od krumpira s puno vrhnja, sira i maslaca sadrže puno više kalorija nego krumpir koji se prži na malo maslinovog ulja. Klinika Mayo navodi da prekomjeran unos krumpira može povećati želju za ugljikohidratima što može dovesti do prejedanja. No, u ovoj namirnici možete i dalje uživati ako je spremite na zdrav način i ako ne pretjerujete s porcijama.

Povećava krvni tlak - krumpir sadrži tri ključna minerala koja su povezana s nižim krvnim tlakom: kalij, kalcij i magnezij. No, ako pojedete previše krumpira, ova namirnica će zapravo povisiti vaš krvni tlak.

Povećava šećer u krvi - krumpir može povećati i razinu šećera u krvi, a to može predstavljati pravi problem za dijabetičare. Najbolje je pojesti samo jednu porciju krumpira u jednom obroku, osobito ako imate dijabetes ili postoji rizik od bolesti.

Treba napomenuti da je krumpir zdrava namirnice sve dok je pripremate na ispravan način i dok ne unosite prekomjerne količine, piše Eat this.

10.03.2021. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    10.03.2021. 18:20
    ne migu bez krumpira
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh