« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 mjeseci i 18 dana
MLJAC

Koji su orašasti plodovi najbolji?

Potrebno je oko sedam oraha na dan da bismo izvukli maksimalnu zdravstvenu i nutricionističku korist iz te specifične voćke

Orasi su zakon!
Orasi su zakon! (Arhiva)
Više o

orasi

,

orašasti plodovi

Orašasti plodovi trebali bi, ako već nisu, naći svoje mjesto na svakom stolu zbog raznoraznih razloga, pretežno zdravstvenih - jer nisu samo ukusni, već su i zdravi.

U svijetu orašastih plodova, najobičniji orasi su najbolji jer sadrže najviše antioksidansa. Zbog toga bi trebali biti sastavni dio vaše zdrave prehrane.

„Orasi nadmašuju kikiriki, bademe, pistacije, pekan orahe i sve druge orašaste plodove", kazao je Joe Vinson sa Sveučilišta Scranton iz Pennsylvanije koji je te namirnice detaljno analizirao. On je rekao da je potrebno oko sedam oraha na dan da bismo izvukli maksimalnu zdravstvenu i nutricionističku korist iz te specifične voćke.

„Šaka oraha sadrži gotovo dvostruko više antioksidanata od bilo kojeg drugog orašastog ploda u istoj količini kojeg obično konzumiramo. Ovo istraživanje sugerira da bismo trebali jesti više oraha u sklopu zdrave prehrane", dodao je Vinson.

Antioksidansi su do dva puta jači od vitamina E koji je i sam poznat po antioksidanskim učincima koji štite tijelo od prirodnih, ali štetnih kemikalija koje se povezuju s brojnim bolestima, navodi se u priopćenju Sveučilišta.

Vinson je primijetio da orasi i slični plodovi općenito sadrže mnogo visokokvalitetnog proteina koji dobro zamjenjuje hranjive tvari iz mesa, zatim sadrže vitamine, minerale i vlakna, a ne sadrže gluten.

Godine istraživanja povezuju redovito konzumiranje oraha ili maslac od kikirikija sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, određenih vrsta raka, žučnog kamenca, dijabetesa tipa 2 i drugih zdravstvenih problema.

Vinson je rekao da je ovo prvo pravo istraživanje koje je usporedilo gotovo sve poznatije orašaste plodove - obične orahe, bademe, kikiriki, pistacije, lješnjake, brazilske orahe, pekan orahe, indijske orahe i makadamija orahe - u kontekstu količine i kvalitete antioksidansa. 

10.03.2021. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh