« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 mjeseci i 22 dana
SAVJETI

Zašto su banane prava stvar?

Banane su mnogima omiljeno voće jer su prirodno slatke, pristupačne i pune hranjivih tvari

Volite li banane?
Volite li banane? (Arhiva)
Više o

hrana

,

zdravlje

,

banane

Voće, vjerovali ili ne, stvarno ima nevjerojatna zdravstvena svojstva. Zato je uvijek dio raznolike i uravnotežene prehrane.

Banane su mnogima omiljeno voće jer su prirodno slatke, pristupačne i pune hranjivih tvari. Iako su banane na lošem glasu zbog šećera i škroba koje sadrže, ovo ukusno tropsko voće prepuno je kalija, vitamina B6, vlakana i prebiotika. 

Zanimljivo je da konzumacija banana ima neke dobrobiti kojih mnogi nisu svjesni, pa da vidimo o kojima se točno radi:

Imaju antidepresivna svojstva - banane sadrže triptofan, vrstu proteina koju naše tijelo pretvara u serotonin, tvar koja nas opušta, popravlja karakter i čini nas sretnijima.

Izvor su energije - banana sadrži vitamine B skupine, folnu kiselinu, ugljikohidrate i kalij, što je idealna kombinacija za proizvodnju i obnavljanje energije. Pojedete li bananu nakon vježbanja, ne samo da vraćate energiju već i povećavate otpornost. B vitamini su osnovni u procesu proizvodnje energije, a također pomažu u zaštiti imunološkog i živčanog sustava.

Mogu biti saveznik u borbi protiv zatvora - svojstvo banane da regulira probavu ovisi o tome koliko je ona zrela. Zelene banane su teže probavljive zbog sadržaja škroba i ugljikohidrata. Zato se savjetuju kod proljeva jer omekšavaju upaljenu probavnu sluznicu.

Smanjuju kiselost - izuzetna lužnatost banana omogućuje borbu protiv acidoze (pretjerane kiselosti krvi) i općenito povećava alkalne rezerve tijela. Neki ih zbog toga smatraju lijekom za žgaravicu.

Sprječavaju zadržavanje tekućine - s niskim udjelom natrija i puno kalija, banana sprječava zadržavanje tekućine te se preporučuje u slučaju nefritisa ili bubrežnih kamenaca.

Učinkovite su u borbi protiv artritisa i gihta - zbog toga što stvaraju umjerenu lužnatost u tijelu, banane su korisne u borbi protiv artritisa, gihta i reume.

Sve u svemu, jedite banane.

18.08.2023. 08:28:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    18.08.2023. 10:04
    najbolje voće
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh