« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
EH, DA... :)

Zašto se ne možemo probuditi ujutro?

Problemi s buđenjem? Hvala, roditelji!
Problemi s buđenjem? Hvala, roditelji! (Shutterstock)
Više o

genetika

,

problemi

,

buđenje

Buđenje ujutro je nekima nemoguća misija - ne samo tinejdžerima, koji stvarno zbog ludovanja hormona u tijelu trebaju spavati najviše od svih, već i odraslim ljudima koji se jednostavno ne mogu natjerati na ustajanje.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Leicesteru objavili su istraživanje koje je otkrilo da postoji povezanost između ritma spavanja i buđenja te genetike. Koristili su vinske mušice koje se inače u genetici koriste kao zamjena za ljude, jer dijele 75 posto istih gena odgovornih za neke bolesti, s ljudima.

No znanstvenici su kažu da oni koji se ne mogu lako probuditi ujutro ili su noćne ptice, imaju veći rizik od bolesti poput moždanog ili srčanog udara, zatim gubitak libida, ali i veći rizik od prometnih nezgoda...

Liječnici tvrde da bismo svaku noć trebali spavati između sedam i devet sati. No, zahvaljujući genetici, kažu istraživanja, neki ljudi, bez obzira na to koliko umorni bili mogu ostati budni do dugo u noć i dići se kasno, a drugima više odgovara odlazak u krevet što ranije da se ujutro mogu probuditi rano.

Ovo može drastično varirati od osobe do osobe, a znanstvenici su sada otkrili da se uzrok toga krije - u genima!

21.02.2018. 16:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh